Energi · Vegokollen

Mäktig snabbmat toppad med kärlek

En både smakrik och mäktig burgare.

När gänget bakom väletablerade vegankaféet Greasy spoon öppnar snabbmatshak är förväntningarna höga. Menyn är anspråkslös, men smaken imponerar på Syres recensent.

I en tidigare publokal vid Lilla Blecktornsparken slog Dirty vegan upp portarna i februari. En snabbmatsrestaurang som påminner om amerikanska diners, men utan de låga skinnsofforna. Istället avgränsas lokalens låga bord av frostat glas för lite avskildhet, och kompletteras med en traditionell bardisk i trä och några högre bord med barstolar.

Men den största skillnaden är förstås ingredienserna på menyn. Den vid första anblick traditionella snabbmatsmenyn med cheeseburgare, buffalo wings och kebab roll är fullt veganiserad.

Alla som fortfarande tror att veganer ”lever på salladsblad” överbevisas snabbt här.

Namnet Dirty vegan signalerar onekligen en lite mindre hälsosam touch än vad vegansk mat kanske brukar förknippas med. Och ”dirty”-känslan infrias när en läser menyn, som signalerar mäktigt, matigt och fett, med fries, slaw, pickles, onion burger och sötpotatis.

Foto: Danielle McMaster. Foto:
Foto: Danielle McMaster. Foto:
Foto: Danielle McMaster. Foto:
Öppna i helskärm
1 / 3

Seitan basingrediens

I stort sett alla proteinalternativ är baserade på seitan, alltså vetegluten. Maten lagas, med undantag från korven, av restaurangen. Det borde väl vara självklart, men för veganer är det tyvärr knappast ovanligt att en får en burgare, biff eller annat vegetariskt protein som är av färdigt fabrikat när en går ut och äter.

Första intrycket av de olika rätterna varierar. Kebabrullarna är späckade med fyllning, medan cheeseburgaren bredvid en slaw ger ett lite kalt intryck.

Men låt inte skenet bedra – matigheten är genomgående. Det är väl här det lite ”dirty” kommer igen, tack vare omsorgsfullt kryddade fyllningar och såser och stora portioner tillbehör.

Foto: Anna Velander Gisslén. Foto:
Foto: Anna Velander Gisslén. Foto:
Foto: Danielle McMaster. Foto:
Foto: Danielle McMaster. Foto:
Foto: Anna Velander Gisslén. Foto:
Öppna i helskärm
1 / 5

Mäktiga efterrätter

Även bland det sötare är det mättande. Efterrätten ”ice cream & peanut butter cookie sandwich” kan närapå mäta sig med en egen måltid. Den är underbart god och oerhört mäktig. Fyllningen med vaniljglass är från Oatly, liksom de milkshakes som finns på menyn.

Är riktigt glad över denna lilla restaurangs existens. Det är trevligt och vällagat, även om det är snabbmat som saluförs tycks det ligga långt mer kärlek bakom än konceptet annars kan erbjuda. Kunde vi bara flytta den från en lite avlägsen del av Södermalm till, säg Kungsgatan, skulle jag vilja se reaktionen hos alla animalieätande snabbmatsvurmare.

Jag har svårt att tro att den här maten inte faller också dem i smaken. Det är lagom fett och smakrikt, men utan att bli flottigt oaptitligt. Vi får helt enkelt se till att ta oss vägen förbi Dirty vegan mer framöver.

Dirty vegan

• Pris: smårätter från 69 kronor, huvudrätter från 89 kronor.
• Plats: Södermannagatan 53
Betyg: 4/5

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV