Radar · Nyheter

Lugn och natur viktigast i stan

Om för många människor visas på samma plats riskerar stress att förta stadens positiva egenskaper. Och stockholmares bästa upplevelser innefattar lugn och natur, visar ny forskning.

Positiva upplevelser i Stockholm kännetecknas i första hand av lugn och ro och av att vistas i naturen. I andra hand av att uppleva kultur eller historia. Det visar ny forskning från Högskolan i Gävle.

– Det är intressant, överraskande och tankeväckande för hur man bygger en stad. Vi hade en kategori som handlade om shopping och en annan som handlade om att träffa nya människor, gå på restaurang och så vidare, men de var inte alls lika populära, säger Karl Samuelsson, doktorand i miljöteknik.

Han har skapat en upplevelsekarta, utifrån nästan 2 000 upplevelser, som täcker hela Stockholms kommun. På en kartbild fick människor markera ut olika platser där de haft positiva eller negativa upplevelser och sedan beskriva upplevelserna i en enkät. Nästan alla upplevde miljöer där det är svårt att gå eller cykla och där det finns för många människor och intryck som negativa.

– Tillgänglighet är så klart någonting man vill ha i stan, men det nya vi kan visa är att det finns en brytpunkt, om man centrerar folkströmmarna till vissa platser så mycket som man har gjort i Stockholm, säger Karl Samuelsson.

Han föreslår att framtida städer planeras med många småcentrum i stället för ett centrum.