Energi · På gång i Stockholm

Hallå där Anna Charlotta Gunnarson…

Anna Charlotta Gunnarson på scen.

…författare, dramatiker och musiker.

Du bjuder in till releasefest för en ny bok om kvinnorna som formade pophistorien. Vilken tidsperiod berör boken?

– Pop är för mig en förkortning för populär, det är populärmusik som i någon mån varit känd för allmänheten, från 1920-talet, så cirka hundra år. Det var då som grammofonen började bli vanligare i hemmen. Men jag gör också några längre tillbakablickar.

Handlar det specifikt om svensk historia?

– Det är alla möjliga platser på jorden, men framför allt Sverige och musik som varit känd här eller som vi kommer ihåg. Det är mycket europeiskt och anglosaxiskt även om det finns några långväga exempel. Det är fortfarande väldigt konformt vilka delar från världen som får höras i radio och tv. Jag tar upp allt från blues och visor till jazz och tyngre, moderna saker.

Vilka kvinnor skulle du säga har haft störst inverkan på vår pophistoria?

– Det kan jag inte säga! Alla har hjälpts åt. Många säger i dag att ”nu kommer tjejerna”, men de har ju funnits hela tiden.

Det har snarare blivit ett mer upplyst samhälle så att fler ger utrymme och förstår varför det är viktigt med mångfald.

– Agnetha Fältskog tror jag är den första kvinnan som producerar musik själv på hög nivå och det är ett helt ignorerat faktum. Ingen pratar om henne som producent utan bara som ”den blonda i Abba”.

– Stor inverkan har de som har lagt grunden till rock ’n’ roll-genren haft, som Big Mama Thornton. Hon var den första som spelade in Hound dog, men då kallades det inte rock utan det blev det när Elvis gjorde den.

Du är själv låtskrivare, vilka har du påverkats av i ditt skapande?

– Annika Norlin, Britt Lindeborg och Frida Hyvönen har varit viktiga för mig. Och Astrid Lindgren förstås! När det gäller mina barntexter har hon hjälpt mig att anamma att det inte ska vara så komplicerat.

7 maj: Releasefest

Release för Anna Charlotta Gunnarsons bok Kvinnorna som formade pophistorien. Det blir författarsamtal, popquiz, signering och förstås en massa musik. Välkommen att mingla med författaren och andra musikdiggare.
Tid: 17.00–21.00
Plats: Pop house hotel, Djurgårdsvägen 68
Kostnad: Gratis.