Radar · Nyheter

Studie: Ostron styrs av månens faser

Ostron föredrar att öppna sig när det är nymåne och halvmåne.

Många havsdjur har biologiska klockor kopplade till måncykeln, vilket frammanar oväntade beteendemönster. Det bekräftar en ny studie från University of Bordeaux som publicerats i tidskriften Biology letters, rapporterar National Geographic.

Franska forskare har bland annat studerat hur ostron öppnar sig för att äta eller föröka sig. Resultaten visar att ostronen föredrar att hålla sig öppna under nymåne och halvmåne, medan de helst håller sig stängda när det är fullmåne.

Vad det beror på är inte känt men en forskargissning är att deras tillgång på mat och sug att para sig påverkas av måncykeln som reglerar tidvattnet och därmed havsströmmar.

Ett annat djur som förhåller sig till månen är ringmaskarten Palolo viridis, som tillbringar större delen av sitt liv med att leta mat på havets botten. På våren börjar maskens bakdel, där könscellerna bildas, att växa. Och vid samma tidpunkt varje år, två dagar under den sista halvmånen i oktober och november, lösgör sig till slut svansarna från honorna och simmar blint upp mot ytan och månljuset.