Radar · Nyheter

Kraftig brand i anrik herrgård i Norsborg

En kraftig brand bröt ut i en herrgård i Norsborg söder om Stockholm.

En kraftig brand bröt ut i anrika Norsborgs herrgård, som ligger vid Mälaren söder om Stockholm, på måndagseftermiddagen.

– Inringaren berättar om en brand i en trappa och sedan under samtalet sprider det sig till huset. Och när räddningstjänsten kommer på plats slår det ut lågor ur taket, så den byggnaden kommer att brinna ner, säger Micael Jansson, operativ chef vid Södertörns brandförsvar.

Herrgården är av så kallat riksintresse och uppfördes i slutet på 1700-talet. Det är själva huvudbyggnaden som tagit eld. Först var spridningsrisken till närliggande två flygelbyggnader stor men räddningstjänsten lyckades stoppa spridningen.

– Det ska inte finnas några personer kvar men däremot ska det eventuellt finnas en hund och en katt, säger Micael Jansson.

Hur branden startade är oklart. Anders Attehed, presstalesperson på Södertörns brandförsvar, säger att brandförloppet har varit väldigt snabbt.

– Det tar sig ganska fort i de här träkonstruktionerna, trä torkar ju med tiden, det känner du inte minst till efter branden i förra veckan i Notre-Dame.

Hur brandskyddet sett ut är oklart.

– Man inför så mycket brandskydd man kan, men har man otur och det hinner ta sig, då går det väldigt snabbt, säger han.