Radar · Nyheter

Liberalerna får köra ut EU-valsedlar själva

Det kan bli tufft för Liberalerna att få ut alla EU-valsedlar till kommuner runt om i landet.

Liberalerna tvingas på egen hand distribuera sina EU-valsedlar till utlandsmyndigheter och drygt 140 av landets kommuner. Skälet är att partiet ändrade sin kandidatlista inför EU-valet i sista stund och namnvalsedlarna hann inte tryckas i tid.

”Det är inte säkert att Liberalernas namnvalsedlar kommer finnas tillgängliga på alla platser som har röstmottagning i utlandet inför valet till Europaparlamentet”, skriver Valmyndigheten på sin hemsida.

– Vi har en god kontakt med Valmyndigheten. Att vi skulle ansvara för delar av distributionen är något vi varit medvetna om hela tiden, säger partiets pressekreterare Adam Alfredsson till Aftonbladet.

Men om inte partiets valsedlar finns tillgängliga går det bra att använda en blank valsedel i stället och skriva partiets namn för en röst på partiet, eller partiets namn och kandidatens namn om man vill personrösta.

Anledningen till debaclet är den sena petningen av EU-parlamentarikern Cecilia Wikström från förstaplatsen (hon ersattes av den mer okända Karin Karlsbro). Wikström petades på grund av sina sidouppdrag som styrelseledamot i två börsbolag.