Radar · Nyheter

Transtjej får inte byta om med flickor – stämmer skola

En transtjej på Eriksdalsskolan på Södermalm får inte byta om tillsammans med de andra tjejerna i klassen. Nu stäms kommunen för diskriminering.

En tolvårig transtjej på Eriksdalsskolan på Södermalm vill byta om med i flickorna vid idrottslektionerna, men har av rektorn istället hänvisats till ett könsneutralt omklädningsrum. Med hjälp av Byrån mot diskriminering stämmer hon därför Stockholms stad, rapporterar Stockholmdirekt.

Flickans juridiska ombud Anna Quarnström menar att skolan kränker eleven genom att hänvisa henne till ett könsneutralt omklädningsrum, när hon inte är könsneutral.

– Hon är flicka och har kommit långt i vårdens utredningsprocess. Även om hon inte kan ändra sitt juridiska kön förrän hon fyller 18 har hon rätt att respekteras som tjej. Vården rekommenderar henne dessutom att leva fullt ut som just flicka, säger hon till tidningen.

Skolans rektor Anna Stjelke menar att balansgången i fallet är svår.

– Självklart vill vi inte kränka någon. Men vi har flera elever som av olika anledningar inte vill byta om i respektive omklädningsrum och då har vi den generella lösningen och kompromissen att hänvisa alla de eleverna till det.

Stämningansökan kommer nu att beredas av Stockholms tingsrätt, skriver Stockholmdirekt. Enligt det juridiska ombudet Anna Quarnström kan fallet bli prejudicerande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV