Energi · På gång i Stockholm

På gång i Stockholm

Fem glada påskkärringar.

Påskfirande: Pyssel och marknad på Skansen

Påskpyssla, upplev påsktraditioner i hus och gårdar och gå på påskmarknad full av hantverk, slöjd och påskgodis. Korvgrillning, sägner och berättelser, ansiktsmålning, kvastbindning och mycket mer.
Tid: 10.00–16.00
Plats: Skansen
Kostnad: 140 kronor, barn 4–15 år 60 kronor. Barn utklädda till påskkärring/påskgubbe har fri entré under skärtorsdagen.

13 april

Barn: Biopremiär med popcorn

Filmpremiär för Drömparken, en fantastisk nöjespark där flickan Junes vilda fantasivärld blir verklighet. Hon fyller parken med de bästa åkattraktionerna och talande djur. Men när Junes mamma dör förlorar hon sin fantasi. En dag hittar hon den riktiga Drömparken i skogen och måste samla ihop sitt gamla djurgäng för att rädda parken. Alla bjuds på popcorn och ballonger.
Tid: 12.00–13.30
Plats: Bio Rio, Hornstulls strand 3
Kostnad: 130 kronor, barn 105 kronor.

Återbruk: Bytesdag

Kom på kläd- och sakbyte. Ta med dig max tio klädesplagg eller saker som du vill byta bort. Det som blir över kommer att skänkas till återbruk.
Tid: 16.00–17.00
Plats: Monteringshallen Sickla köpkvarter, Smedjegatan 10
Kostnad: Gratis.

Teater: Om skoltidens utanförskap

Zebrafinken av Carlos Romero Cruz är en gripande reflektion över skoltidens utanförskap. Områden som identitet, självkänsla och längtan efter att passa in angrips. Genom dragpersonan Carnita Molida hittar Carlos en underhållande och varm ton för att skildra tonårens skörhet, teaterns fristad och en oförstående vuxenvärld.
Tid: 18.00–19.00
Plats: Skarpnäcks Kulturhus, Skarpnäcks Allé 25
Kostnad: 100 kronor, student/under 26 år 80 kronor, barn upp till 12 år 60 kronor.

13 april

Välgörenhet: Lilla Nobelmiddagen

Nobelprisbelönade Denis Mukwege och Panzisjukhuset i Kongo-Kinshasa har behandlat 50 000 kvinnor och barn som våldtagits och stympats i kriget i östra Kongo. En middag till stöd för dr Mukwege arbete – med mat, underhållning, musik, lotteri med mera. Allt går oavkortat till Panzisjukhuset.
Tid: 18.00–23.00
Plats: Ljusterö Bygdegård, Skallbaravägen 35
Kostnad: 500 kronor.

14 april

Kultur: Prova på musik och måleri

Upplev eller prova på dans, musik, teater, hantverk, teckning och måleri. Möt kultur tillsammans och lär mer om och av varandra. Skapa i språkkafét, fika och prata. Kulturupplevelser ger samtalsämnen och chans att dela erfarenheter och skapa gemensamma minnen.
Tid: 13.00–16.00
Plats: Midsommargården, Telefonplan 3
Kostnad: Gratis.

Odling: Stickling- och fröbytardag

Ta med dig fröpåsar och sticklingar att byta. För varje fröpåse/stickling som du lämnar in får du ta en fröpåse/stickling. Har du inget att byta kan du få ta av det som blir över på slutet. Det blir även föreläsningar om rätten till fröer och om odlingsgäris i södra Afrika.
Tid: 11.00–15.00
Plats: ABF, Sveavägen 41
Kostnad: Gratis.

Musik: Lugn & Riedel

Hör Sarah Riedel sjunga Kristina Lugns poesi. Låtarna är ett slags alternativa visor influerade av jazz. Galghumoristiskt och samtidigt sorgligt.
Tid: 16.00–17.00
Plats: Skarpnäcks kulturhus, Skarpnäcks allé 25
Kostnad: 100 kronor.

Sarah Riedel sjunger Kristina Lugns poesi
Sarah Riedel sjunger Kristina Lugns poesi. Foto: Janerik Henriksson/TT

15 april

Poesikväll: När knoppar brister

Öppen scen, en kväll för alla som tycker om poesi och ett utmärkt tillfälle att läsa upp en dikt som du eller någon annan har skrivit. Alla former av poesi är uppskattade och du väljer hur din dikt ska läsas. Alla som bara vill komma och lyssna är såklart också välkomna.
Tid: 18.30–20.00
Plats: Kulturhuset Fanfaren, Farstagången 8
Kostnad: Gratis.

16 april

Liveopera: Lady Macbeth från Mzensk

En av den ryska kompositören Sjostakovitjs tidiga åtagande var en trilogi om de ryska kvinnornas tragiska öden. Ur detta åtagande blev det en opera, Lady Macbeth av Mtsensk. Pjäsen är en bitter parallell till Shakespeares original. Till skillnad från originalets Lady Macbeth är Katerina Ismailova mindre av en manipulator och mer ett offer för det patriarkala samhället i den ryska landsbygdens 1800-tal.
Tid: 19.00–23.00
Plats: Zita Folkets bio, Birger Jarlsgatan 37
Kostnad: 350 kronor.

17 april

Löpning: Lunchlopp på Djurgården

Ett avskalat lopp på fem natursköna kilometer med nummerlapp och tidtagning för bästa tävlingsträningen. Ett återkommande lopp som ger möjlighet till en fin avstämning av din träning.
Tid: 11.45–12.30
Plats: Djurgårdsvägen 1
Kostnad: 90 kronor.

Visning: Slottskyrkan och dess historia

En kvällsvisning av Slottskyrkan på Kungliga slottet med berättelser om kyrkorummet och dess historia. Kyrkan har sedan 1755 välkomnat gudstjänstbesökare och varit skådeplatsen för kungliga bröllop, dop och begravningar.
Tid: 18.00–19.00
Plats: Kungliga slottet, Slottskyrkan
Kostnad: 190 kronor.

Film: Birds of passage – samtal och förhandsvisning

Förhandsvisning av hyllade Birds of passage, om Colombias droghandel, av de Oscarsnominerade regissörerna Ciro Guerra och Cristina Gallego. Efter filmen blir det samtal med Claudia Arenas, chef för effektivitets- och kvalitetssäkring och före detta Colombiachef på Forum Syd.
Tid: 19.00–22.00
Plats: Bio Rio, Hornstulls Strand 3
Kostnad: 60 kronor.

18 april

Välgörenhet: Små djur får kan få nytt hem

Den ideella föreningen Smådjurschansen omhändertar, räddar och omplacerar kaniner och i mån av plats även gnagare. De finns under dagen tillgängliga för att svara på frågor, informera om adoption och erbjuda möjlighet att bli stödmedlem.
Tid: 12.00–18.00
Plats: Lush Centralen, Klarabergsviadukten 49
Kostnad: Gratis.

Gnagare det värnas om
Gnagare det värnas om. Foto: Pixabay

20 april

Cykelkök: Vårfixa cykeln

Våren är här och det är dags att göra i ordning cykeln. En öppen gör-det-själv-verkstad där man kan komma och använda verktyg för att laga eller bygga sin cykel på plats. Volontär finns på plats för att hjälpa till vid behov.
Tid: 14.00–17.00
Plats: Bagarmossens Cykelkök, Lillåvägen 71
Kostnad: gratis.

Punka på cykeln? Råd finns att få i Bagarmossen
Punka på cykeln? Råd finns att få i Bagarmossen. Foto: Maja Suslin/TT

Vandring: Andra världskrigets Stockholm

Lär dig om personerna bakom förvecklingarna, platsernas historia och dramatiken i Stockholm under kriget. Var vi nära ett krig i Sverige? Skulle vi klarat en invasion? Vilket var vårt främsta hot?
Tid: 15.30–17.00
Plats: Köpmantorget
Kostnad: 150 kronor.

Gustaf Adolfs torg med Norrbro och Slottet i fonden
Gustaf Adolfs torg med Norrbro och Slottet i fonden. Det är andra världskrigets första månad och i Stockholm har just privat bilkörning precis blivit förbjudet. Foto: SvD/TT

22 april

Film: Jesus Christ Superstar

Annandag påsk och tillfälle att se en riktig filmklassiker. Musikalen från 1973 med sina odödliga låtar som alla musikalfans känner igen.
Tid: 18.00–20.00
Plats: Bio Capitol, Sankt Eriksgatan 82
Kostnad: 160–210 kronor.

Yvonne Elliman and Ted Neeley i filmen Jesus Christ Superstar från 1973
Yvonne Elliman and Ted Neeley i filmen Jesus Christ Superstar från 1973. Foto: Wikipedia

24 april

The Good show: Sandra Ilar och Per Holknekt på Urban Deli

En kväll kring mål 5, ingen hunger med experter och underhållning. Komikern Sandra Ilar och influeraren Per Holknekt är några av de medverkande. Det blir talkshow, livemusik och stand up. Kom i tid och stanna till sent för att mingla, diskutera och få nya vänner och insikter.
Tid: 16.00–18.30
Plats: Urban Deli, Sveavägen 44
Kostnad: Gratis.

Samtal: Demokratins gränser

Yttrandefrihet är grundläggande för demokratin, men var går gränserna? Ett samtal om att uttrycka åsikter och om vilket samtalsklimat vi skapar tillsammans. När ställs yttrandefriheten på prov och vad kan vi lära oss av tidigare tillfällen då den kolliderat med andra friheter?
Tid: 17.30–18.30
Plats: Stora Nygatan 10
Kostnad: Gratis.

25 april

Samtal och mingel: EU-kandidater talar om klimatet

Vilken klimatpolitik vill partierna se i Bryssel? Klimatomställningen är en av vår tids största utmaningar och frågan måste lösas på internationell nivå om vi ska lyckas hejda klimatförändringarna i tid. Samtal och mingel med Sveriges nio partier i Europaparlamentet för att ta reda på allt om deras klimatpolitiska ambitioner.
Tid: 08.30–12.30
Plats: Fores, Kungsbroplan 2
Kostnad: Gratis.

Musikal: Det syns inte

Digitaliseringen händer nu och förenklar mycket i vår tillvaro. Musikalen Det syns inte är en samtidsspegling med både skratt och gråt. Föreställningen sätter fingret på samtidens bekymmer, trivialiteter och allvar: Är jag lika lycklig inuti som jag visar utåt? Hur tar jag den perfekta selfien? Hur får jag kontakt med min tonåring?
Tid: 11.00–12.30
Plats: Scalateatern, Wallingatan 32
Kostnad: 80–245 kronor.

26 april

Vandring: Grändernas hemligheter

En vandring där historien bakom välkända, och ibland lite knasiga, gatunamn i Gamla stan berättas. Jessica Högberg Giertz, museipedagog, lär ut skillnaden mellan en brink, en gränd och en gata. Och varför har vissa gatunamn försvunnit ur historien?
Tid: 18.00–19.00
Plats: Strömparterren, Norrbro