Energi · Vegokollen

Indisk vegokedja kryddar Vasastan

Många små rätter samsas på lunchtallriken.

I det indiska köket ryms en stor mångfald och varje region har en egen variant av de traditionella rätterna. Men grunden i matlagningen är kryddor, och nyöppnade restaurangen Saravana Bhavan är inget undantag. Smakrikt utan att slå gnistor, tycker Syre Stockholms Anna Velander Gisslén.

Saravana Bhavan är en del av en internationell indisk restaurangkedja, startad 1998. I Sverige öppnade den första i Kista i fjol, och i början av året fick Vasastan tillökning av sitt restaurangutbud när Saravana Bhavan slog sig ner på Sankt Eriksgatan.

Indiska restauranger finns det en hel del sedan tidigare i stan, men få med vegetarisk inriktning. Saravana Bhavan har bara laktovegetarisk och vegansk mat på menyn. Det här kan förstås både underlätta och försvåra. Plötsligt får vi veganer mer att välja bland på menyn, ett kärt och välkommet ”problem”.

Saravana Bhavan är en indisk restaurang med vegetarisk och vegansk profil
Saravana Bhavan är en indisk restaurang med vegetarisk och vegansk profil. Foto: Anna Velander Gisslén

Smakrikt men ljummet

Ett bra sätt att få smaka på många olika kombinationer är att beställa den meny som består av flera skålar av godsaker, som grytor, röror, vada med mera – långt ifrån ”bara curry”. Tamarind, kardemumma och kajenn ger smak åt de små skålarna. Det är en fröjd för smaklökarna, starkt men inte överkryddat. Vad som tyvärr drar ner rejält är att maten inte är riktigt varm. I stort sett varje person som hamnat vid grannborden reagerar också på detta. Synd.

Menyn bjuder många veganska rätter, och den kunniga personalen besvarar hjälpsamt krångliga frågor om ingredienser. Här finns dock ett möjligt kommunikationshinder: de talar inte svenska. Engelskakunskapen bland stockholmarna är generellt tämligen god, men att försäkra sig om kostens innehåll kan förstås vara en fördel att kunna göra på svenska.

Mysigare en trappa ner

Lokalen, som består av två våningar, är trevlig men långt ifrån tillgänglig för alla. Det finns några bord på entréplan, men flertalet finns en trappa ner i en lite mysigare del. Saravana Bhavan är ett säkert kort för en smakrik måltid, som inte slår gnistor. Kanske är det kombinationen av ljummen mat och dålig tillgänglighet.

Saravana Bhavan

• Plats: Sankt Eriksgatan 66
• Pris från 75 kronor, luncherbjudande med flera små rätter 95 kr. Menyerna består av flera olika rätter. En av dem ris och grönsaker som får sällskap av sambar vada, en donutliknande anrättning som är gjord av linser och serveras i en sås, samt en indisk currygryta och sambar, en indisk grönsaksgryta. Detta serveras tillsammans med kryddan rasam pickle och två sorters indiska bröd, roti och pappad.
Betyg: 3/5