Radar · Nyheter

De vill se härbärge för hemlösa i Skarpnäck

Maria Suarez, Magdalena Sievers, Daniel Wohlgemuth och Birgitta Hellström på väg att överlämna medborgarförslaget i en pergamentrulle med sidenband till stadsdelsförvaltningen i Skarpnäck.

Boende i Skarpnäck vill att stadsdelen tar ansvar för hemlösa EU-migranter och öppnar ett långtidshärbärge. I slutet av mars lämnade de ett medborgarförslag till stadsdelsförvaltningen i Skarpnäck.

– Vi måste bryta utanförskapet och ta ett litet steg mot inkludering. Utan någonstans att bo är det nästan omöjligt att komma in i samhället och söka ett jobb, säger Daniel Wohlgemuth.

Han är en av 56 personer bosatta i Skarpnäcks stadsdelsområde som skrev under förslaget. Det stöddes också av nio föreningar, däribland Ê Romani Glinda och Föreningen Hem.

– Det kändes bra att lämna in ett förslag som vi känner har förankrats med många invånare och lokala föreningar. Nu vill vi att Skarpnäcks stadsdelsförvaltning tar tag i problemet, säger Daniel Wohlgemuth.

I förslaget står: ”Bakgrunden är att vi tröttnat på situationen med hemlösa EU-migranter i våra områden som lever under stor social utsatthet, en situation som tycks vara på väg att permanentas. I dag erbjuds inget långtidshärbärge i Stockholm.”

I dag finns endast korttidshärbärgen med övernattning under högst sju nätter i taget för målgruppen i Stockholm.

– Många reagerar på den omänskliga situation som de hemlösa befinner sig i och gör insatser som att samla in saker till dem, bjuda in dem för att laga mat tillsammans eller ge pengar. Men det finns ett stort behov av stöd och tillsammans bestämde vi oss för att det behöver göras något utöver tillfälliga insatser, säger Daniel Wohlgemuth.

Skarpnäcksborna uppmanar även stadsdelen att ta ansvar för att rikta samhällsinformation och sociala stödinsatser till målgruppen och att erfarenheter hos organisationer och kommuner tas tillvara i arbetet.

Enligt Daniel Wohlgemuth har försök med långtidshärbärgen i Lund, Göteborg och på Gotland visat goda resultat genom att underlätta stödinsatser från kommun och landsting, stärka det civila samhällets möjligheter till hjälparbete och gett målgruppen bättre möjligheter att lära sig svenska och finna ingångar till arbetsmarknaden.

På Gotland drivs långtidshärbärget Vinternatt av bland annat Röda korset och Visby Stadsmission. Där finns plats för 40 gäster som betalar 25 kronor per natt för sängplats, tillgång till kök, allrum och hygienutrymmen. Gästerna ansvarar själva för städning med hjälp av städschema.

– Det finns flera positiva aspekter med härbärget, främst lindras lidandet för de utsatta EU-medborgare som vistas här. De slipper sova ute och kan laga varm mat och hålla god hygien. Det är också lättare att hålla kontakt, vi kan ge information och lära av varandra, säger Emilia Lokrantz, samordnare för härbärget.

Modellen bygger på att gästerna tar ansvar och att driften sköts tillsammans med dem.

Enligt Daniel Wohlgemuth kan långtidshärbärge vara en viktig förutsättning för att människor ska kunna lyfta sig ur akut fattigdom:

– Vi ser inget skäl att en liknande modell inte kan fungera i Stockholm. Vi menar att bara kunna bo på en plats i fem dygn i Stockholm inte möter kommuners folkrättsliga ansvar att bereda tak över huvudet för alla och möjliggöra för människor att ta sig ur sin utsatta situation.

Medborgarförslaget tas troligtvis upp i stadsdelsnämnden den 23 maj. Då kommer Daniel Wohlgemuth med flera att vara på plats.

– Det är en farlig utveckling om samhället accepterar att människor avhumaniseras genom att vi kan gå förbi någon som tigger och sover utomhus i minusgrader. Nyckeln är inte att blunda utan att börja arbeta med problemet. Jag ser långtidshärbärge som en liten del av att bygga ett bättre samhälle.