Radar · Nyheter

Stockholms stad hedrade terroroffer

Blommor har lagts vid Åhléns City för att hedra offren för terrordådet på Drottninggatan för två år sedan.

Med en stillsam kransnedläggning på trappan vid Sergels torg hedrade Stockholms stad terrorns offer, på tvåårsdagen av dådet på Drottninggatan då fem personer dödades och många skadades.

På plats på söndagen fanns finansborgarrådet Anna König Jerlemyr (M), förra finansborgarrådet Karin Wanngård (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S). Staden valde att hålla en inofficiell manifestation i år, i väntan på att ett minnesmärke kommer på plats.

– För ett år sedan var det naturligt att uppmärksamma årsdagen på ett tydligt sätt med officiella representanter. Vi kommer att återkomma med en liknande ceremoni i samband med att minnesmonumentet står på plats. Men just i dag tror jag att det är viktigt att alla får sörja på det sätt som just de känner är naturligt, säger Anna König Jerlemyr.

Karin Wanngård var i tjänst som styrande politiker den aktuella dagen för två år sedan, och fick kasta sig in i krishanteringen. Hon glömmer den aldrig.

– Men det starkaste minnet är när vi fick reda på offrens namn och det visade sig att ett av offren var en liten flicka. Då stannade arbetet upp en stund, säger hon.

Det är ännu oklart när ett minnesmärke kommer att stå klart. Enligt Anna König Jerlemyr är det viktigt att det blir på en plats och med en gestaltning som de anhöriga upplever som värdig.