Radar · Nyheter

FI kräver haverikommission om mäns våld mot kvinnor

Sissela Nordling Blanco tillsammans med Gudrun Schyman under en demonstration mot sexuellt våld 2014.

Feministiskt initiativ (Fi) i Stockholm kräver att en haverikommission för att utreda mäns våld mot kvinnor tillsätts. Kravet kommer i kölvattnet av dokumentären om Josefin Nilsson och att tysthetskulturen på Dramaten uppmärksammats. Politiska krafttag är nödvändiga, menar Sissela Nordling Blanco (Fi).

– Dokumentären om sångerskan Josefin Nilsson har återigen fått upp frågan om mäns våld mot kvinnor för offentlig debatt, säger Sissela Nordling Blanco. gruppledare Feministiskt Initiativ i Stockholm.

Förra veckan berättade även Dramatenskådespelaren Julia Dufvenius för DN Kultur om hur hon på grund av rädsla för en kollega fått skydd till och från scenen. Nu kräver Feministiskt initiativ Stockholm att en haverikommission tillsätts för att ta krafttag mot mäns våld mot kvinnor.

– Precis som man tillsätter andra haverikommissioner när allvarliga fel uppdagas tycker vi att det ska göras för att utreda mäns våld mot kvinnor. Det är viktigt att få syn på vilka som brister som finns, säger Sissela Nordling Blanco.

Hur ser samverkan ut mellan exempelvis socialtjänst, polis och vård? Har man ställt relevanta frågor i alla olika instanser? Har man utrett var de här skadorna kommit från? Har man sett till hela situationen? undrar Sissela Nordling Blanco.

Enligt Julia Dufvenius åt och drack Dramatenchefen Eirik Stubø vid flera tillfällen på restaurang med mannen hon var rädd för. Hon ger en bild av att hennes försök att berätta om sina upplevelser inte tagits på allvar och riktar hård kritik mor Stubø. Dramatenchefen svarar på kritiken via mejl:

– Jag har jobbat med teater i många år – jag har ätit middag med många personer i branschen, även denna skådespelare, skriver han till DN Kultur.

I maj ska Arbetsmiljöverket inleda inspektioner på teatrar och kulturverksamheter, rapporterar SR. Den senaste tidens debatt ligger till grund för beslutet. Sissela Nordling Blanco menar att det är ett jätteproblem att så många sluter upp bakom förövarna och att mycket mörkas.

– I och med #metoo blev det tydligt hur många som blivit utsatta. För många var det första gången de vågade berätta. Brottsoffren står ofta ensamma, säger Sissela Nordling Blanco.