Radar · Nyheter

Vegomässan ställs in

Foto: Djurrättsalliansen, 2018 | Vegomässan var Sveriges första vegetariska mässa när den startade 2007.

Djurrättsalliansen ställer in Vegomässan. Detta som en följd av att den kritiska rapporteringen i bland annat Göteborgs-Posten har fått en rad utställare att hoppa av.

Mässan, som är Sveriges största event för vegetarisk mat, skulle hållits på Nacka Strand i Stockholm i september. Så blir det inte. Efter att Göteborgs-Posten granskat djurrättsaktivisters hot och våld mot djurbönder publicerades artiklar där Vegomässan nämndes.

Arrangörerna i Djurrättsalliansen skriver följande i ett brev till utställarna: ”Göteborgs-Posten påstod att ett fåtal av de omkring 100 personer som ställer upp gratis som volontärer under själva mässdagen, på sin övriga tid – alltså inte i samband med vår verksamhet – exempelvis skulle ha hotat personer. Vi har själva inte kunnat granska dessa anklagelser då Göteborgs-Posten inte vill lämna ut sitt underlag.”

Djurrättsalliansen har anmält Göteborgs-Posten till Pressombudsmannen. De menar att rapporteringen ger mässan skulden för påstådda hot mot bönder från några av mässans volontärer.

Djurrättsorganisationen understryker på sin hemsida att arbetet för ett samhälle utan djurförtryck och djurutnyttjande görs genom icke-våld: ”Vi anser att det är oacceptabelt att vi får stå till svars för, och sammankopplats med, handlingar vi öppet tar avstånd ifrån och som inte har något med vår verksamhet att göra.”

2007 anordnades Vegomässan för första gången och var då Sveriges första helvegetariska mässa.