Radar · Nyheter

Svensk sexualupplysning sprids i Mellanöstern

Johan Nilsson/TT | Youmo är en del av UMO, ungdomsmottagningen på nätet, och drivs av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

En svensk webbsida som upplyser asylsökande om sex har fått stor spridning utomlands. Under 2018 var det bland annat många fler besök från Iran än från Sverige.

Sajten youmo.se, som sköts av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, fungerar som en ungdomsmottagning på nätet.

Trots att den främst riktar sig till ungdomar som nyligen kommit till Sverige har det visat sig att 80 procent av sajtens trafik i själva verket kommer från utlandet, från länder som Iran, Afghanistan, Irak, Algeriet och Saudiarabien, rapporterar Sveriges Radio.

Under 2018 besökte fler än 200 000 unika besökare sajten från Iran – dubbelt så många än som besökte sajten från Sverige.

– Vi har väldigt mycket besök på de sidor som handlar om könsorganens uppbyggnad, vad finns det för delar och hur fungerar det. Och den absolut mest besökta sidan är den om snippan som är på arabiska, säger youmos projektledare Lotta Nordh Rubulis till SR.

På sajten finns sexualupplysning översatt till de språk som är vanligast bland asylsökande i Sverige, så som arabiska, somaliska, dari och tigrinska. Men sidan verkar också ha mött motstånd utomlands. Förra våren sjönk besöken från Iran drastiskt.

– Det tror vi berodde på att sajten innehöll för känslig information och att någon tog ett beslut att stänga av trafiken, säger Lotta Nordh Rubulis.