Radar · Nyheter

Misstänkt agent släppt trots god bevisning

Tomas Oneborg/SvD/TT | Säkerhetspolisen grep i februari en man som misstänks för att ha spionerat på Sverige för Rysslands räkning.

En 45-årig svensk som misstänks för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige har släppts ur häktet. Samtidigt uppger åklagarmyndigheten att misstankarna mot mannen har stärkts.

Mannen greps av säkerhetspolisen under ett möte på en restaurang i centrala Stockholm i slutet av februari. Den person han träffade på restaurangen var anställd på den ryska ambassaden och hade diplomatstatus, men enligt Säpo var anställningen en täckmantel och diplomaten är egentligen en rysk underrättelseofficer.

Utrikesdepartementet uppgav nyligen att ryssen har lämnat Sverige tillsammans med sin hustru.

I samband med gripandet sade Säpo att de hade bedrivit spaning mot 45-åringen under en längre tid och att flera möten att har ägt rum. Den misstänkta brottsligheten ska ha pågått sedan 2017. Säpo har också uppgett att mannen har arbetat inom svensk högteknologisk industri.

– Han har med regelbundenhet träffat den ryske underrättelseofficeren och han har gjort det på så sätt att man har vinnlagt sig för att dölja de här mötena, sade Daniel Stenling, enhetschef på Säpos avdelning för kontraspionage, till TT i samband med gripandet.

Mats Ljungqvist, kammaråklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, säger nu att bevisningen mot mannen är god.

Så som utredningen har utvecklat sig så är vi i ett läge där bevisningen är så god att han inte längre kan påverka den. Då finns det inte längre något skäl för mig att begära att han ska vara häktad.

TT: Finns det inte en risk för att han försöker fly?

– Jag anser inte det, men jag kan inte gå in på varför.

Enligt åklagaren har misstankarna mot mannen stärkts. Brottsrubriceringen är alltjämt olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige, ett brott som innebär att man har delat med sig av känslig information till utländsk underrättelsetjänst, men som är mindre allvarligt än spionage. Mats Ljungqvist vill inte uttala sig om det misstänkta brottets rubricering.

– Jag kan inte kommentera det, säger han.

På samma sätt är det med frågan om huruvida det finns andra misstänkta personer som är av intresse för utredningen.

– Av princip svarar vi aldrig på den frågan, säger Mats Ljunqvist.

Den misstänkte mannen driver bakom två bolag. Ett aktiebolag inom it-teknik, som bland annat har utvecklat teknik för mobiltelefoner, mobilspel och trafiksimulation, samt en enskild firma där han har ägnat sig åt konsultation inom programmering och teknik.

Den misstänkte är svensk medborgare. Han är skriven i Göteborg tillsammans med hustru och barn.