Radar · Nyheter

Busch tror öppning mot SD lyfter KD

Pavel Koubek/TT | Partiledaren Ebba Busch Thor talar till partivännerna på Kristdemokraternas kommundagar i Örebro.

Kristdemokraterna har lämnat den svenska politikens rondell genom att öppna för samtal och förhandlingar även med Sverigedemokraterna, enligt partiledaren Ebba Busch Thor.

Hon anklagar partierna bakom regeringsuppgörelsen för att lättvindigt byta åsikter med varandra, med ”bisarra” konsekvenser.

– Centerpartiet ska nu försvara friåret, Socialdemokraterna plädera för sänkt värnskatt, Miljöpartiet driva fram ett språkkrav för medborgarskap och Liberalerna försvara vindkraft, sade Busch Thor när hon talade inför 1 200 partivänner på partiets kommun- och landstingsdagar i Örebro.

Hon leder ett parti som gjorde ett starkt val, snuvades på regeringsmakten men har fortsatt uppåt i opinionen och rör sig nu inte så långt från 10 procent. Och partiet anser sig ha sett att beskedet om att förhandla även med SD, i riksdagen i enskilda sakfrågor, stärker medvinden.

Och vet man var man kommer ifrån och var man står är det inget att vara rädd för, enligt KD-ledaren, som före valet uteslöt samarbete med SD.

– Viljan att driva vår politik måste vara starkare än motviljan inför andras, framhåller hon och tillägger att kristdemokrater är ”så grundmurat trygga i våra värderingar att vi inte behöver vara rädda för andras”.

Men något organiserat samarbete blir det inte, säger hon.

– Organiserat samarbete har vi sedan januari endast med Moderaterna, säger hon och tillägger att hon också gärna, om det är möjligt, har det med Centerpartiet och Liberalerna.

Men för dagen är det nålstick mot C och L som gäller, samtidigt som hon beskriver KD som landsbygdens och ”snittsvenskarnas” vapendragare. Hon pekar på motsägelsefulla besked om skatter och skattetryck i januariavtalet mellan S, MP, C och L och hävdar att KD inte hade satt sänkt värnskatt först.

– Om de rödgröna partiernas skattehöjningar används för att finansiera de liberala partiernas skattesänkningar, då blir det landsbygden, barnfamiljerna och medelklassen som får skramla till mellanskillnaden.

– De kommer bara att märka att bensinskatten höjs och bolånen blir dyrare, säger hon.

KD lägger inför vårbudgetmotionen fram flera förslag för att bättre kunna motverka våld i nära relationer och för att fler sexualbrott ska kunna utredas. Ett av dem är att ge pensionerade utredare en lönebonus på upp till en halv månadslön i månaden om de återgår i tjänst. Behovet antas vara 400 utredare och KD vill skjuta till 400 miljoner per år i tre år för att det ska bli möjligt.

KD vill också att sekretessen mellan socialtjänsten och psykiatrin gentemot polisen ska kunna rivas upp vid misstanke om våld i nära relationer.

– Förra året var det 22 kvinnor som mördades av personer som de haft en relation med. I en del fall har det funnits polisanmälningar, i andra har psykiatrin och socialtjänsten känt till det, då vill vi att det ska vara möjligt för dem att anmäla, säger Busch Thor.