Radar · Nyheter

Nytt kvinnonätverk ska ge förebilder och jobb i Järva

25-åriga Deqa Abukar är operativ chef och 29-åriga Amal Said är verksamhetsansvarig för nätverket Womanisa.

Hur ska fler förortskvinnor bli ekonomiskt självständiga? Det nystartade nätverket Womanisa i Kista tror på praktisk kunskap och förebilder.

– Nätverk ger förutsättningar de inte fått av samhället, säger Amal Said, verksamhetansvarig.

Bland kvinnor i Rinkeby-Kista är den öppna arbetslösheten över sju procent. Andelen är mer än dubbelt så stor som genomsnittet i Stockholm.

– Vi ser att det finns potential och eldsjälar i förorten, men de har inte samma förutsättningar. Utbildade kvinnor berättar att de kan söka flera hundra jobb utan att få något, säger Amal Said, verksamhetsansvarig.

I sitt arbete med affärsrådgivning i Kista noterade hon och kollegan Deqa Abukar att mest män kom dit, och bestämde sig för att göra något åt saken. I början av 2019 startade de kvinnonätverket Womanisa.

Genom nätverket erbjuds kvinnor praktiskt stöd efter de behov som finns i socioekonomiskt utsatta områden, till exempel kurser i ledarskap och retorik:

– Du ska kunna komma in på en arbetsintervju och prata för din sak, menar Amal Said.

Womanisa bjuder in sakkunniga nyckelpersoner inom olika områden, som får hålla workshops, kurser och motivationstal.

Nätverket ska ge förutsättningar kvinnorna i förorten inte fått av samhället, menar Said, och synliggöra problem som att vara överkvalificerad för de jobb man erbjuds, och att bli bedömd efter att inte se etniskt svensk ut.

– Det handlar om att inte känna sig ensam. Vi arbetar med förebilder, med igenkänningsfaktor, säger Amal Said.

I sitt arbete med att kasta ljus på förebilder utnämner de varannan månad en ”månadens womeneur”.

Första vinnaren är 16-åriga Sara Mihaljevic, en konstnär, poet och kickboxare som just nu även skriver en aktivisthandbok, berättar Amal Said:

– En Womeneur är en powerkvinna som skapat positiv förändring för sig själv och samhället. En förebild man känner igen sig i.