Radar · Nyheter

Årets miljöbudget spräckt – XR vill utlysa klimatnödläge

Aktivister i Extinction rebellion, som startade i Sverige 2018, uppmärksammar landets ”overshoot day” den 26 mars.

Tisdag den 26 mars beräknas Sverige ha överskridit sin ekologiska budget för året. Aktivistnätverket Extinction rebellion, XR, uppvaktade regeringen för att få dem att prioritera miljö framför tillväxt.

Under tisdag förmiddag var aktivistnätverket Extinction Rebellion på plats utanför finansdepartementet, näringsdepartementet och miljö- och energidepartementet i Stockholm, för att kräva politikernas ansvar för att hålla ekonomin inom jordens gränser. En gräns som beräknas vara passerad just den 26 mars.

– Efter denna dag stjäl vi av naturen och av kommande generationer, säger Eva Palm, en av aktivisterna i Extinction rebellion.

När dagen inträffar varierar mellan olika länder. På global nivå inföll den 1 augusti 2018, medan Sverige spräckte sin ekologiska budget redan den 28 mars i fjol.

– Våra politiker får det ofta att låta som att Sverige är bäst i världen på miljöpolitik. Samtidigt har vi det tionde största ekologiska fotavtrycket i världen. De behöver se till att ekonomin inte bygger på science fiction, säger Are Engen Steinsholm från Extinction rebellion.

XR vill att regeringen utlyser klimatnödläge. Liknande krav finns i Malmö och Göteborg, och flera brittiska städer har deklarerat klimatnödläge, med mål om koldioxidneutralitet år 2030.