Glöd · Debatt

Svar direkt: Problemet är inte valmöjligheten

REPLIK Vad jag skrev i ledaren som Thomas Thomasson svarar på var att vi lever i ett ojämlikt samhälle med ett ojämlikt skolväsende, allt mer uppbyggt kring betygen, som i sig själva är avsedda att skapa ojämlikhet. Att försöka åtgärda det genom att ta bort elevers och föräldrars valmöjlighet är att börja i fel ände. För det individuella barnet kan det vara livsnödvändigt att få gå i en skola som passar. Det kan handla om lärare, pedagogik, skolkamrater.

När valet istället handlar om betyg och status, och om riskkapitalisters konton på Kajmanöarna, har någonting gått snett.

Men jag menar att problemet inte är själva valmöjligheten. Ett problem är att riskkapitalister överhuvudtaget driver skolor. Ett annat problem är att samhället lägger sådan vikt vid betyg, status och pengar. Vid ojämlikhet.

Kapa ett antal betygssteg eller allihop, ta det lugnt med mätandet, stirra mindre på Pisaundersökningar och låt skolan vara en fristad för barns och ungdomars utveckling. Nyfikenheten och viljan att lära finns ju där om den får leva.