Radar · Nyheter

Sjuksköterskor hotar säga upp sig

Björn Larsson Rosvall/TT | Sjuksköterskor på flera av Stockholms sjukhus hotar att säga upp sig i protest mot en ny lönemodell.

Akut personalbrist kan vänta i vården då allt fler sjuksköterskor hotar med att säga upp sig. Sköterskorna menar att de kommer att förlora flera tusen i månaden då en ny lönemodell ska införas.

Redan i höstas hotade 9 av 10 sjuksköterskor på Sachska barnmottagning på Södersjukhuset med att säga upp sig. Detta om den nya lönemodellen skulle bli verklighet. Syftet med modellen är att göra det mer attraktivt att jobba på kvällar och helger, men enligt sjuksköterskornas beräkningar kommer de att förlora 2 500-6 000 kronor i månaden på det nya avtalet.

I förra veckan anslöt sig sjuksköterskor som arbetar med för tidigt födda barn, rapporterar Mitt i. Det är 21 specialistsjuksköterskor på Danderyds sjukhus och Karolinska i Solna som nu hotar med uppsägning när det nya avtalet träder i kraft. Tidigare gick narkossjuksköterskor på Astrid Lindgrens barnsjukhus ut med samma hot.

– De pratar om avtal på makronivå, och att det bara är att jobba mer natt och helg, men det funkar inte eftersom många av oss måste utföra våra uppdrag på dagtid, säger en av sjuksköterskorna till Mitt i.

Sjuksköterskorna kräver höjd grundlön för att stanna kvar. Om uppsägningarna blir verklighet kan konsekvenserna i vården bli svåra. Redan idag är bristen på sjuksköterskor stor och personalomsättningen så hög som 15-16 procent enligt en revisorsrapport.