Radar · Nyheter

Mer mikroplast i Stockholms vatten

Martina Holmberg/TT | Biltrafiken är en de stora bovarna bakom spridningen av mikroplaster.

Halterna av mikroplast är högre i Stockholms vattendrag än i större sjöar som Mälaren och Hjälmaren. Det visar en forskningsrapport från Örebro universitet.

I studien jämförs stadsnära prover från Stockholm med prover från större sjöar, rapporterar Sveriges radio Stockholm. Att halterna visar sig vara betydligt högre i de stadsnära proverna kan till stor del förklaras med att mycket av mikroplasten släpps ut i storstäder som Stockholm. Men det handlar också om hur den plast som släpps ut tas om hand. I Stockholm är det ont om naturliga reningsanläggningar i form av grönområden och dessutom saknas dagvattenhantering på flera håll.

– Ibland går det i en pipa rakt ut i vattnet, säger Jenny Pirard på miljöförvaltningen till Sveriges radio Stockholm.

Miljöförvaltningen arbetar nu med en handlingsplan för att minska mängden mikroplast i staden och att för hindra plasterna från att spolas ut i sjöar och vattendrag.

Biltrafiken, industrier och nedskräpning tros vara de största källorna till mikroplast. Också konstgräsplaner ger upphov till mikroplaster. I somras berättade Syre Stockholm att miljöförvaltningen tagit fram riktlinjer för att minska mängden plast från stadens konstgräsplaner.