Radar · Nyheter

Byggstoppet på Förbifarten kan bli dyrt

Fredrik Sandberg/TT | Det är oklart hur mycket försenat och hur mycket dyrare Förbifart Stockholm blir till följd av att tunnelbygget under Lovön nu stoppats.

Förbifart Stockholm blir dyrare och senare färdig än beräknat. Det väntas bli följden av att Trafikverket hävt avtalet med det hårt kritiserade Lovön samverkan AB som nu gått i konkurs.

Bygget av tunneln under Lovön som är en del av motorvägen Förbifart Stockholm har kantats av problem. Bland annat har Syre Stockholm tidigare rapporterat om stora brister i säkerheten för de anställda. Arbetsmiljöbristerna i kombination med att byggtakten varit lägre än planerat fick Trafikverket att säga upp avtalet med Lovön samverkan AB. Bolaget ansökte då om konkurs, vilket Solna tingsrätt beviljade i förra veckan. Enligt SVT Stockholm fruktar nu ett tiotal av bolagets underleverantörer att de kommer gå samma öde till mötes.

Enligt planerna ska motorvägen mellan Kungens kosta 33 miljarder kronor. När en ny entreprenör nu ska upphandlas lär det bli mer.

– På papperet kommer en ny entreprenör med all sannolikhet att vara dyrare än den vi har i dag, säger Johan Brantmark, projektchef för Förbifart Stockholm på Trafikverket till Dagens industri.

Hur mycket dyrare vägen kan bli vill Brantmark inte spekulera i. Han vill inte heller precisera hur stor försening avbrottet i bygget kommer att innebära, men bekräftar att tidsplanen som innebär att vägen ska öppnas 2026 kommer att justeras.

Förbifarten ska till 80 procent finansieras med intäkter från trängselskatten. Resten ska staten skjuta till genom sin infrastrukturbudget.