Radar · Nyheter

Basinkomstförening startar i Sverige

Annika Lillemets och Lena Atark startar BIEN i Sverige.

Intresset för basinkomst växer snabbt i Sverige, menar Lena Stark och Annika Lillemets (MP). Nu på lördag hålls det första svenska BIEN-mötet på Malmö universitet. Föreningen som ska starta är politiskt obunden och öppen för alla som vill vara med.

Basinkomstförsöket i Finland har fått kunskapen om och intresset för basinkomst att växa även i Sverige, säger Lena Stark. Nu startar hon och Annika Lillemets (MP) Sveriges första BIEN-förening (Basic Income Earth Network).

– Nu förstår folk vad jag pratar om när jag säger basinkomst eller nämner BIEN. Förut visste inte många vad det var, säger Lena Stark, som tidigare startat Basinkomstpartiet.

Målet med helgens möte på Malmö universitet är att starta upp föreningen. Anja Askeland från norska BIEN kommer närvara och berätta om hur den norska systerföreningen arbetar. Tapio Salonen, vicerektor och professor i socialt arbete vid Malmö universitet, kommer också närvara.

– Det känns jättekul och vi har fått mycket positiv respons, säger Lena Stark.

Förhoppningen är att BIEN Sverige ska locka människor från alla kanter och politiska partier.

– Att vara på ett universitet adderar tyngd. BIEN är inget flummigt. Många akademiker är involverade i basinkomströrelsen och försöket i Finland visade på hälsofördelarna, säger Stark.

Basinkomstförespråkare som den holländska historikern Rutger Bregman har lyft frågan på Världsekonomiskt forum i Davos och basinkomst har fått större plats i medier än tidigare. Om eller när det blir verklighet i Sverige är ännu för tidigt att sia om, men Lena Stark menar att när något är nära en brytpunkt krävs det inte mycket för att förändring ska gå snabbt.

– Se bara på Gretas genomslag. Hur fort gick inte det? När det finns ett allmänintresse och något är nära brytpunkten behövs inte mycket för att det ska tippa över, säger Lena Stark.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV