Zoom

Solna skippar CV:n för fördomsfri rekrytering

"Det handlar om att inte genom sina förutfattade meningar välja vissa kandidater", säger Charlotta Tillbom,  avdelningschef för HR, digitalisering, IT och kommunikation i Solna stad.

Solna stad testar anonym rekrytering, för att lägga fokus på kompetens och kvalifikationer. Metoden gynnar kvinnor, men inte personer med annan etnisk tillhörighet än svensk, enligt Diskrimineringsombudsmannen.

För att växla upp jämlikhetsarbetet har Solna kommun påbörjat försök med CV-lös eller anonym rekrytering.

–  Vi ser att CV-lös rekrytering är ytterligare ett steg mot en fördomsfri rekrytering. Målet är att alla med den kompetens vi söker har samma chans att komma på intervju, säger Charlotta Tillbom, avdelningschef för HR, digitalisering, IT och kommunikation i Solna stad.

I ansökningen svarar den jobbsökande ja och nej på ett antal frågor utifrån tjänstens kompetensprofil.

– Det handlar om att inte genom sina förutfattade meningar välja vissa kandidater, säger Charlotta Tillbom.

De som har rätt sakkompetenser kontaktas för en telefonintervju och får i nästa skede göra ett antal tester kopplade till tjänsten.

– Ett sätt att jobba med faktisk kompetens och praktiska erfarenheter är att till exempel att alla kandidater får samma frågor under en intervju. Vi har också infört arbetsprover som ska vara så lika det arbete som ska göras som möjligt, säger Charlotta Tillbom.

Först därefter kan det bli fråga om en intervju ansikte mot ansikte med rekryteraren.

DO: mindre lyckat för etnisk diskriminering

Men enligt Diskrimineringsombudsmannen är metoden med anonym rekrytering både byråkratisk och resurskrävande. Myndigheten skriver, baserat på svenska forskares utvärderingar: ”Även om risken för diskriminering skulle minska i inledningsskedet så kan diskriminering ändå uppstå under senare skeden av rekryteringsprocessen, eftersom det då blir tydligare vem kandidaten är och vilket ursprung hen har. Metoden har visat sig fördelaktig för kvinnor, men mindre framgångsrik för personer med annan etnisk tillhörighet än svensk.”

Hur allvarligt är då problemet med etnisk diskriminering på arbetsmarknaden? Enligt en rapport från Länsstyrelsen i Stockholm 2018 behöver afrosvenskar ha en forskarutbildning för att nå samma disponibla inkomst som en person i den övriga befolkningen med en treårig eftergymnasial utbildning.

Afrosvenskar med chefsposition eller ett högstatusyrke har även lägre snittlön än personer i övriga befolkningen med motsvarande position. Medellönen hos en afrosvensk född söder om Sahara med chefsposition är bara drygt 77 procent av medellönen för en person med chefsposition ur den övriga befolkningen.

Redan hög andel kvinnliga chefer i Solna

CV-lös rekrytering är alltså enligt DO en metod som fungerar bra mot könsdiskriminering, men mindre bra mot etnisk diskriminering.

Vad gäller förstnämnda är nästan fyra av fem chefer i Solna stad kvinnor i dag. Andelen speglar könsfördelningen i organisationen.

Men hur arbetar Solna för att förebygga annan typ av diskriminering än den kopplad till kön?

– I Solna har vi en plan för allt som har att göra med likabehandlingsfrågor. Där finns till exempel rekrytering med. Vi har också en avdelning som har byggt upp en rekryteringsprocess för att den ska vara så fördomsfri som det bara går, säger Charlotta Tillbom.

Försöket med CV-lös rekrytering i Solna har just satt igång. Tanken är att alla tjänster i kommunen ska använda metoden framöver.

Arbetsgivarens ansvar för att motverka diskriminering

Enligt diskrimineringslagen är det förbjudet att missgynna eller trakassera människor på grund av någon av de sju diskrimineringsgrunderna; kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.
Enligt lagen ska arbetsgivare arbeta med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering. Det räcker  inte med ett policydokument, utan arbetet ska vara en ständigt pågående process.
Arbetet med aktiva åtgärder ska omfatta fem områden:
– arbetsförhållanden
– bestämmelser och praxis om löner och andra anställningsvillkor
– rekrytering och befordran
– utbildning och övrig kompetensutveckling
– möjligheter att förena förvärvsarbete och föräldraskap.
För arbetsgivare med 25 anställda eller fler måste dessutom alla delar av arbetet med aktiva åtgärder dokumenteras.
Källa: DO

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV