Radar · Nyheter

Regeringen vill utreda lagen för ordningsvakter

Naina Helén Jåma/TT | Inrikesminister Mikael Damberg säger att det är viktigt med en översyn av lagstiftningen för ordningsvakter.

Regeringen ska tillsätta en utredning kring lagstiftningen för ordningsvakter och väktare. Det säger inrikesminister Mikael Damberg, som anser att dagens regelverk är ”ganska föråldrat”.

Utredningen ska titta på frågor som rör bland annat arbetsuppgifter, befogenheter och utbildningslängd. Det gäller inte minst för ordningsvakter, som Damberg säger har en särställning i Sverige.

– Eftersom de ska komplettera polisen och har begränsade polisiära befogenheter är det otroligt viktigt att systemet fungerar som det ska.

Koppling till högerextremism

Regeringens besked kommer i samband med att Expressen och Dagens Arbete publicerat granskningar om att 170 personer med koppling till högerextremism har arbetat på vaktbolag i Sverige. Expressen har också kunnat visa att över 120 personer som har dömts för allvarliga brott, bland annat våldtäkt, rån, mordförsökt och grov misshandel, efteråt har fått jobb för vaktbolag.

Damberg säger att beslutet att tillsätta en utredning grundar sig i diskussioner de senaste månaderna om ordningsvakternas roll, samt på en förfrågan från polisen.

– Polismyndigheten kom in med en framställan förra året om att se över lagstiftningen för ordningsvakter. De används i dag på ett sätt som det inte var tänkt när den gällande lagstiftningen kom till, de har mer komplexa arbetsuppgifter än vad de hade tidigare.

– Regelverket har börjat tänjas på redan i dag. Så det är viktigt att göra en bred översyn för att se vilka behov som finns, fortsätter inrikesministern.

Stort ansvar hos arbetsgivaren

Nu inleds arbetet med att ta fram direktiv till utredningen. Tanken är att utredningen ska kunna dra i gång till sommaren. Men det finns saker som kan göras redan nu, säger Mikael Damberg.

Om man tar de senaste avslöjandena om att det har funnits anställda som kanske inte fullt ut är lämpliga: där har ju arbetsgivaren ett väldigt stort ansvar, inte minst vaktbolagen. Både det att man gör de formella prövningarna, men också att man tittar på om personerna är lämpliga, att de möter de krav på förtroende som måste finnas.

– Nu har det ju väckts frågor om man har gjort detta, men jag tror att bara diskussionerna kring det här kan göra nytta, fortsätter han.