Radar · Nyheter

27 körer backade elevstrejken

Choirs for Future dirigeras av Maria Peters (mitten) och  Cecilia Q Öhrwall (t h).

Greta Thunbergs klimatinitiativ Fridays for Future förstärktes under den globala demonstrationsdagen 15 mars av en rad Stockholmskörer. 
– Vi kommer inte med fakta, utan med det som träffar rakt in i hjärtat, säger Maria Peters, körledaren som startade det hela.

”People gonna rise like the water”. Röster fyller ett regnigt Mynttorg. 27 körer har övat tillsammans och på olika håll inför Choirs for Futures första gemensamma framträdande. På en scen framför slottet dirigeras de av initiativtagaren Maria Peters och körledarkollegan Cecilia Q Öhrwall,  som till vardags driver kören Gränslösa röster tillsammans.

– Vi var jättenervösa för hur vi skulle få ihop våra sångare, eftersom det var så svårt att ta sig fram till scenen. Men det var fantastiskt bra tryck där framme, säger en nöjd Cecilia Q Öhrwall efteråt.

Idén till Choirs for Future kläcktes av Maria Peters, efter påtryckningar från miljöengagerade sångare i hennes kör, berättar hon:

– Jag hade tänkt att klimatet var ett för viktigt ämne för att sjunga om. Men när jag kom på att vi inte skulle göra en vanlig konsert, utan gå ut och göra det på riktigt, i ett sammanhang där vi påverkar – då kunde vi ta oss an det här allvarliga ämnet.

Körsång har genomslag eftersom det väcker känslor både hos de som sjunger och lyssnar, tror Maria Peters:

– Trots att vi har mycket fakta kring klimatkrisen är det många som inte gör nånting. Jag tror att om man börjar känna saker är chansen större att man tar steget och engagerar sig.

Med sången kan man dessutom nå nya målgrupper, menar Cecilia Q Öhrwall:

– Många av de som är här idag tror jag absolut inte hade kommit hit annars. Men nu känner de att nu här har jag min uppgift, jag sjunger min understämma och är bekväm i min roll.

Sång förknippar många med glädje. Finns det någon motsättning mellan det och att ha ett allvarligt budskap?

– Jag har ställt mig samma fråga faktiskt. Många mår dåligt av att man vet mycket om klimatproblemen och är orolig. Men jag känner snarare att ”nu gör vi det här!” säger Maria Peters och slår näven i bordet. 

– Och det är faktiskt tillåtet att ha kul, samtidigt som man gör nåt viktigt, tillägger hon.

Om du inte kan dansa är det inte din revolution?

– Exakt. Att sjunga tillsammans skapar en känsla av gemenskap som man också behöver om man ska orka åstadkomma förändring.

Körmanifestationer anordnas under fredagen även på annat håll i landet, som i Göteborg, Örebro, Kalmar, Umeå, Östersund, Västerås och Södertälje. 

På kulturnatten den 27 april samlas Stockholms Choirs for Future för att sjunga igen i Mäster Olofsgården i Gamla stan.

– Men det är bara nån sorts mellanlandning. Jag tror absolut att vi ska ut igen, säger Cecilia Q Öhrwall.

– En polis sa till oss att ”Mynttorget är ju alldeles för litet”. Så nästa gång blir det kanske Sergels torg! säger Maria Peters.