Energi · På gång i Stockholm

På gång i Stockholm

Niklas Hjelm lär ut hur vi blir självför­sörjande på grönsaker.

Teater: Samtal och kultur

Möt unga talanger med stora drömmar på Järva Folkets park. Eftermiddagen inleds med ett panelsamtal med ungdomar som vill förändra världen med foto, film, teater och aktivism. Därefter spelar teatergruppen Verket föreställningen Mardrömmar.
Tid: 14.00–16.00
Plats: Teaterladan, Järva Folkets Park, Järva Fältet
Kostnad: Gratis.

Barn: Häng i underjorden

After school. Lördagsbus. Afternoon teahouse med hygge och häng i Alices underjordiska värld. Ta av dig skorna och rutscha ner i kaninhålet för att mysa, slappa, leka, dricka winter-afternoon tea, pyssla, spela spel och busa.
Tid: 15.00–18.00
Plats: Barnens underjordiska scen,
Bondegatan 1F
Kostnad: 200 kronor, barn 150 kronor.

Quiz: Vad kan du om Stockholm?

Visa upp dina kunskaper på ett Stockholmsquiz. Leo B och Lucky Slut Bonita leder dig igenom lättsamma frågor på temat Stockholm inom allmänkunskap och musik. Max fyra personer per lag.
Tid: 16.00–24.00
Plats: Post Bar, Nytorget 4
Kostnad: Gratis.

17 mars

Konst: Guidad visning

Få en fördjupad visning av de aktuella utställningarna med en av Bonnier konsthalls konstguider. Ett perfekt tillfälle att lära sig mer om samtidskonst.
Tid: 16.00–24.00
Plats: Bonniers konsthall, Torsgatan 19
Kostnad: Gratis.

18 mars

Film och samtal: Ebola i Sierra Leone

Se filmen Survivors, en närgången och omskakande film om utbrott av ebola i Sierra Leone under 2014. Filmen berättar om hur komplicerad situationen var, bortom själva sjukdomen. En av regissörerna, Arthur Pratt, finns på plats för att berätta mer om filmen och samtala med Johan von Schreeb, grundare av Läkare utan gränser Sverige och samordnare av de internationella stödåtgärderna i Sierra Leone 2014.
Tid: 18.00–21.00
Plats: Läkare utan gränser, Fredsborgs-
gatan 24
Kostnad: 113 kronor.

19 mars

Underhållning: Ladies of comedy

Sveriges kvinnliga humorelit är samlad! Låt dig underhållas av bland andra Svea Sigmond, Zinat Pirzadeh, Ami Hallberg Pauli och inte minst Malin Appeltofft, som är kvällen konferencier.
Tid: 21.00–23.00
Plats: Norra Brunn, Surbrunnsgatan 33
Kostnad: 100 kronor.

Samtal: Kvinnor i musikbranschen

Vilken roll har kvinnorna haft i musikhistorien och hur ser deras roll ut i dag? Anna Charlotta Gunnarson och Annah Björk samtalar om kvinnor i musikbranschen. Under en resa från sekelskiftets damorkestrar till dagens popstjärnor får vi lära känna de kvinnliga pionjärer som format musikindustrin.
Tid: 17.30–18.30
Plats: Hökens gata 11
Kostnad: Gratis.

Föredrag: Japanska trastextilier

Boro tillhör den japanska sparsamhetskulturen i norra Japan där bomullstyg var lyx. Kläder lappades och lagades i flera generationer. I dag används dessa trastextilier i modet både i och utanför Japan. Japanintendenten Petra Holmberg berättar om bakgrunden och visar även upp några föremål ur samlingarna.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Östasiatiska museet, Tyghusplan 2
Kostnad: Gratis.

20 mars

Föreläsning: Ebba von Eckermanns kamp för förändring

I en tid då det moderna samhället tog form kämpade Ebba von Eckermann för kvinnans rättigheter. Intendent Sofia Nestor berättar om Ebba och de möjligheter som fanns för kvinnor att påverka och vinna inflytande kring sekelskiftet 1900. Om en politisk pionjär som grundade Sveriges första politiska kvinnoförbund, och hennes kamp för förändring.
Tid: 17.30–19.00
Plats: Östasiatiska museet, Tyghusplan 2
Kostnad: 250 kronor.

Ebba von Eckerman - kvinna i frigörelsens tid
Ebba von Eckerman - kvinna i frigörelsens tid.  Foto: Jenny Bergensten/Statens historiska museer

Samtal: Vem var Mazahr Makatemele?

När den 16-åriga Mazahr Makatemele kom till Sverige från Sydafrika blev det tumult. Ingen hade någonsin sett en svart person. Flickan blev snart känd som Svarta Sara, men vem var hon och hur hamnade hon här? Berättelsen om Mazahr ”Sara” Makatemeles liv är en tidigt och viktig vittnesbörd om svarta svenska kvinnor i historien.
Tid: 17.30–18.30
Plats: Hökens gata 11
Kostnad: Gratis.

Poesi: Världspoesidagen

Världspoesidagen firas med en kväll i poesins tecken. Ett flertal poeter, bland andra Kjell Espmark, Hanna Hallgren och Cecilia Hansson framträder under kvällen. Dessutom läser Helena Brodin dikter av Siv Arb och Peter Curman.
Tid: 18.00–22.00
Plats: Kägelbanan, Mosebacke Torg 1–3
Kostnad: 100 kronor, under 20 år/pensionär 50 kronor.

21 mars

Inspirationslunch: Niklas Hjelm om hur man odlar inomhus året om

Hur funkar hydroponisk odling och hur maximerar du skörden i din pallkrage? Hör Niklas Hjelm och Eva Robild berättar om hur du kan blir mer självförsörjande på egna grönsaker.
Tid: 11.45–12.30
Plats: Akademibokhandeln, Mäster Samuelsgatan 28
Kostnad: 150 kronor inklusive lunch.

Musik: Lunchkonsert

Adolf Fredriks musikklasser ger en lunchkonsert med vårligt hoppfull musik av Orff, Rautavaara och Alkenäs med flera.
Tid: 12.00–12.35
Plats: Gustaf Vasa kyrka, Karlbergsvägen 7
Kostnad: Gratis.

Film och samtal: När skogen tystnar – om vår krympande vildmark

Urskogarna försvinner, den biologiska mångfalden minskar i Sverige, vad betyder det för oss? Exklusivt tillfälle att se äventyraren Marcus Aspsjös dokumentär När skogen tystnar om vår vildmark som krymper. Malin Sahlin, sakkunnig på Naturskyddsföreningen, finns på plats för att berätta om utmaningarna för den svenska skogen.
Tid: 17.00–20.00
Plats: Bio Rio, Hornstulls strand 3
Kostnad: 100 kronor.

Vildmarken krymper
Vildmarken krymper. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hedersförtryck: Författarsamtal och paneldebatt

Hur är det att leva under ständig kontroll, fruktan och att känna skam? I Galaxia Wallins bok Fånge i hederns famn får de som lever under hedersförtryck själva berätta. Boken är en skakande skildring av liv som för utomstående kan se helt normala ut, men under ytan innebär något annat.
Tid: 17.30–19.00
Plats: Under Fontänen, Sergels torg
Kostnad: Gratis.

22 mars

Seminarium: Funktionshinderpolitik

Det politiska landskapet i Sverige har förändrats och vi har fått ett nytt. Hur kommer denna förändring att påverka funktionshinderpolitiken framöver? Samtliga politiska partier utgår från FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning i den politik man säger sig vilja föra. Men det krävs radikala och verkningsfulla reformer för att komma till rätta med den bristande tillgängligheten.
Tid: 13.00–16.00
Plats: ABF-huset, Sveavägen 41
Kostnad: Gratis.

22–23 mars

Poddfest: Träffa personerna bakom de populära poddarna

Sveriges Radio, Radio Play, Acast och Spotify bjuder in till Poddfest där 18 av Sveriges bästa poddar presenteras. Träffa dina favoriter, skratta, skräms och låt dig beröras av berättelser om sex, brott, politikoch mycket mer. Livepoddar med kända profiler och spännande gäster på tre scener.
Tid: fredag 17.00–21.00, lördag 16.00–21.00
Plats: Fotografiska, Stadsgårdshamnen 22
Kostnad: 165 kronor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV