Radar · Nyheter

Lågt grundvatten på många håll i landet

Christine Olsson/TT | Låga grundvattennivåer kan ställa till problem om även årets sommar blir varm och torr.

Grundvattennivåerna är låga på många håll i landet. Fjolårets varma sommar följdes av en torr höst, men framförallt har nederbörden varit för liten sedan en längre tid tillbaka.

– Det är läge att vara vaksam, säger Bo Thunholm på Sveriges geologiska undersökning (SGU).

I de små grundvattenmagasinen, som främst försörjer dem med egen brunn, har man kunnat se en viss återhämtning den senaste månaden efter väldigt låga nivåer i höstas. Men för de större magasinen, som står för den kommunala vattenförsörjningen, är läget mer bekymmersamt.

– Vi har mycket låga grundvattennivåer i de östra delarna av Svealand och nordöstra delarna av Götaland. På en del håll ligger vi nära bottennotering sedan vi började mäta för 50 år sedan, säger Bo Thunholm, grundvattenexpert på SGU.

På dessa platser behövs nederbörd betydligt över det normala under flera månaders tid för att man ska vara på den säkra sidan. Fjolårets varma och torra sommar har spelat en viss roll, men inte så stor som man skulle kunna tro – problemen beror i stället på att det under ett par års tid varit för lite nederbörd generellt.

– Läget är inte alarmerande, men det finns anledning till vaksamhet och att ha beredskap, säger Bo Thunholm.

Även i delar av mellersta Norrland är vattennivåerna under det normala. Vissa områden, framförallt de kustnära, är också alltid känsligare än andra. 

– Det handlar exempelvis om Gotland och Stockholms skärgård, där man kan få problem även en normal sommar. Här är grundvattnet alltid lågt av naturliga orsaker, det är svårare att magasinera vatten och till det kommer befolkningstryck i form av turism.

Och om även årets sommar skulle visa sig bli torr och varm är risken stor för att vi får se en repris på fjolårets situation, då många kommuner införde bevattningsförbud och uppmanade allmänheten att spara på dropparna.

– Det kan vi räkna med på många håll i landet. Men det beror också på hur kommunerna har löst vattenförsörjningen lokalt och hur känslig man är för låga nivåer.