Energi · På gång i Stockholm

På gång i Stockholm

Natur och samtal: Den svenska skogen

Hör författaren Gunnar Wetterberg berätta utifrån boken Träd: en vandring i den svenska skogen. Han skildrar hur träden vandrat in, markens mysterier, samspelet mellan människan och skogen.
Tid: 12.30–13.30
Plats: Akademibokhandeln, Mäster Samuelsgatan 28
Kostnad: Gratis.

Teater: Improvisation med publiken som domare

Publiken är både inspiratör och domare till en kamp där flera improviserade historier i olika genrer tävlar mot varandra. Bara den historia som publiken tycker mest om överlever och spelas till sista scen. Vilken genre är, eller blir, publi favorit?
Tid: 19.00–21.00
Plats: Stockholms Improvisationsteater, Sigtunagatan 12
Kostnad: 180 kronor, pensionär/student 90 kronor.

10 mars

Konsert: Lyssna på Sven-David Sandströms kyrkomusik

Under tre år skrev Sven-David Sandström musik för hela kyrkoåret, inspirerad av hur Bach gjorde på sin tid. Höjdpunkter ur denna produktion, framförda av Gustaf Sjökvists kammarkör och Hässelby Motettkör, Mona Ehntorp dirigent och Mattias Wager orgel.
Tid: 16.00–17.00
Plats: Storkyrkan, Trångsund 1
Kostnad: Gratis.

Veganism: Vegoforum för alla

En kunskapsdag om fördelarna med vegomat – för miljön, den globala matförsörjningen, djuren och hälsan. Det blir massor av seminarier, workshops, utställare och mingel. Något för alla, från den som är nyfiken på vegomat till den som jobbar professionellt eller ideellt med vegorelaterade frågor.
Tid: 09.30–15.30
Plats: ABF-huset, Sveavägen 41
Kostnad: Gratis.

Föreläsning: Animalier bakom hjärtproblem

Animaliskt mättat fett är en stor bidragande faktor bakom hjärtsjukdomar och det finns ett pedagogiskt värde i att visa patienterna hur de kan äta mer hälsosamt. Stella Cizinsky, överläkare och verksamhetschef på hjärtkliniken vid Universitetssjukhuset i Örebro, berättar om varför det är viktigt att vi äter mer växtbaserat och om omställningen mot en vegonorm.
Tid: 10.00–10.45
Plats: ABF-huset, Sveavägen 41
Kostnad: Gratis.

11 mars

Samtal: Genus och kulturarv

Hur arbetar museum med genus och kulturarv och hur har forskningen utvecklats? Ett samtal om representation och perspektiv på museer med Wera Grahn, docent och universitetslektor vid Linköpings universitet, och Patrik Steorn, chef på Thielska galleriet och ordförande i Genus i Museer.
Tid: 16.00–17.00
Plats: Hökens gata 11
Kostnad: Gratis.

12 mars

Föredrag: Soldathustrurna och kriget

Oavsett om det var krig eller fred, eller om Livgardets soldater var hemma i Stockholm eller ute i fält, hade soldathustrurna ett stort ansvar för familjens försörjning. Hör om Livgardets soldater och deras hustrur under perioden 1680–1721.
Tid: 18.00–19.00
Plats: Armémuseum, Riddargatan 13
Kostnad: 80 kronor.

Samtal: Internationella kvinnodagen

Med anledning av internationella kvinnodagen berättar Gunilla Berglund berättar om hur det är att arbeta med kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp. Gunilla Berglund var 2018 års mottagare av Stockholms FN-förenings diplom för försvar av mänskliga rättigheter och har arbetat tillsammans med fredspristagaren Dr Mukwege.
Tid: 18.00–19.00
Plats: Stockholms FN-förening, Klara Södra Kyrkogata 20
Kostnad: 80 kronor.

13 mars

Seminarium: Källkritikens dag 2019

Trött på bluffar och påståenden som inte visade sig stämma? Historier som var för bra för att vara sanna, politisk propaganda, konstiga tävlingar eller viralsajter som inte går att lita på? Det finns små och väldigt stora konsekvenser av brist på källkritik. En kväll med samtal och föreläsningar för att höja kunskapen.
Tid: 17.30–20.00
Plats: ABF-huset, Sveavägen 41
Kostnad: Gratis.

Samtal: Nudging – ett hot eller en hjälp?

Utgör nudging ett hot mot människors frihet? Förespråkare talar om redskap att förbättra världen och hjälpa människor att fatta bättre beslut. Kritiker varnar för minskad frihet och framväxten av ett storebrorssamhälle. Vad är fördelarna och nackdelarna med nudging, och vad finns det för alternativ?
Tid: 17.30–20.30
Plats: Ratio, Sveavägen 59
Kostnad: Gratis.

Seminarium: Feministiska perspektiv för mänsklig säkerhet

I den patriarkala samhällsstrukturen har kvinnor generellt mindre makt att påverka, samtidigt som det inte sällan är kvinnor och flickor som drabbas hårdast i en krissituation. Hur kan feministiska perspektiv bidra till mänsklig säkerhet och långsiktig hållbarhet?
Tid: 18.00–19.30
Plats: ABF-huset, Sveavägen 41
Kostnad: Gratis.

Film och samtal: Krigsreportern Kapuściński

Visning av filmen En dag till att leva med mingel och samtal om den världskände krigsreportern och författaren Ryszard Kapuściński. Han bevakade krig och revolutioner över hela världen och blev känd för böcker som Imperiet, Fotbollskriget, Kejsaren och En dag till att leva och nämndes ofta som kandidat till Nobelpriset i litteratur.
Tid: 19.30–22.00
Plats: Biograf Zita, Birger Jarlsgatan 37
Kostnad: 120 kronor.

Bild: Edge Entertainment
Bild: Edge Entertainment

Samtal: Rätt val för planetens bästa

Vi vill alla hjälpa till att göra rätt för miljön och framtiden. Men det kan vara svårt att veta vilka val som har störst effekt. Hör hållbarhetsexperten Jessica Cederberg Wodmar reda ut vad som är sant och falskt inom hållbarhet.
Tid: 19.30–20.30
Plats: Dieselverkstadens bibliotek, Marcusplatsen 17
Kostnad: Gratis.

14 mars

Inspirationslunch: Hjälp med det digitala

Är det digitala krångligt? Hur funkar appar och andra praktiska saker som bank­ärenden? Brukar du behöva ringa barn eller barnbarn för att få hjälp? Malin Perlheden delar med sig av sina bästa råd för den som vill ha bättre koll.
Tid: 11.45–12.30
Plats: Akademibokhandeln,
Mäster Samuelsgatan 28
Kostnad: 150
kronor
inklusive
lunch.

Malin Perlheden – hjälper till när apparna krånglar
Malin Perlheden – hjälper till när apparna krånglar. Foto: Baldh by Bladh

15 mars

Klimatkonferens: Från strategi till verklighet

Fokus på utmaningar och presentation av möjligheter som gör skillnad. Ta del av färska slutsatser från världens klimatforskare inom FN:s klimatpanel IPCC. Hur kommer regeringen i praktiken att förhålla sig till den nya klimatlagen och vad ser det klimatpolitiska rådet för vägar framåt?
Tid: 09.00–16.10
Plats: Clarion Sign, Östra Järnvägsgatan 35
Kostnad: 4 369 kronor.

Hur kommer regeringen att förhålla sig till den nya klimatlagen? Det är en av frågorna på klimatkonferensen
Hur kommer regeringen att förhålla sig till den nya klimatlagen? Det är en av frågorna på klimatkonferensen. Foto: Henrik Montgomery

Manifestation: Global strike for future

Klimatstrejken, initierad av Greta Thunberg, växer för varje fredag. Den 15 mars kommer det bli en större uppslutning runtom i Sverige och i världen i Global climate strike for future. Program under dagen med bland annat Choirs for future – Sjung för klimatet.
Tid: 08.00–15.00
Plats: Mynttorget
Kostnad: Gratis.

Seminarium: Digital välinvestering

Tiden vi lägger på digitala tjänster borde kännas väl investerad. Hör hjärnforskare och psykologer berätta om hjärnans formbarhet, up
pmärksamhet och relationen till sociala medier och hur du löser skärmkonfikter i familjen. TIps för att bli smartare än din mobil och ett utdrag ur musikalen Det syns inte.
Tid: 18.30–20.25
Plats: Biograf Skandia, Drottninggatan 82
Kostnad: 100 kronor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV