Radar · Nyheter

Ökade utsläpp från Värtan

Koldioxidutsläppen från Stockholms värmeverk ökade kraftigt i fjol, liksom stadens koleldning.

Koldioxidutsläppen från Stockholms värmeverk ökade med 16,5 procent under 2018 jämfört med 2017, enligt Stockholm Exergis nya miljörapport. Ökningen bottnar i ett större behov av olja och kol och brist på skogsflis från Baltikum. Den extrema sommarhettan bidrog till att fjärrkylan drog mer el än förväntat.

– Utsläppen kommer alltid att variera med vädret, däremot måste vi rusta oss för att klimatförändringen gör att vi oftare får mer extrem väderlek, säger Ulf Wikström, hållbarhetschef på Stockholm Exergi till Dagens Nyheter.

Värtaverkets kolanvändning, som ökade i fjol ska fasas ut till 2022 och ersättas av en blandning av biobränsle och avfallsbränsle. Ett nytt biokraftvärmeverk ska också byggas i Lövsta, men förväntas inte stå klart till Värtaverkets nedläggning.

Under några år kan Stockholm bli tvunget att kompensera med import av bioflis, vilket Stockholm Exergi i vintras importerade från Brasilien.

– Ur klimatsynpunkt kan hållbarhetscertifierad eukalyptus i Sydamerika vara likvärdigt eller bättre än skogsflis från Sverige, därför att det binder koldioxid snabbare, säger Ulf Wikström.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV