Energi · På gång i Stockholm

Hallå där Per-Anders Jande! …

Per Anders Jande, Vegoforum.

…ordförande i Svensk mat- och miljöinformation och projektledare för Vegoforum 2019.

Ni arrangerar Vegoforum igen, vad är fokus i år? – Årets tagline är ”Vego för alla!”. Vi har bjudit in föreläsare och paneldeltagare med många olika perspektiv på vegofrågorna. Vi har programpunkter som passar för den som är nyfiken, men inte har så mycket förkunskap. Och vi har seminarier som handlar om effektiv påverkan och organisering, som riktar sig främst till den som aktivt engagerar sig i vegofrågor. Förhoppningen är att vi ska nå ut till en bred publik och peppa fler att äta växtbaserat. Vi vill också att Vegoforum ska vara en kul dag för hela familjen och har en hel våning för barnen.

Det blir många föreläsningar, handlar det bara om mat eller finns det andra vinklar också?

– Fokus ligger på fördelarna med vego för miljön, den globala matförsörjningen, hälsan och djuren, snarare än på maten i sig. Men vi vill förstås peppa med tips på god vegomat och visa att det finns alternativ till andra animaliska produkter. Fokus ligger på lösningar och vi har bjudit in riksdags- och kommunpolitiker för att berätta hur de jobbar med frågan.

Finns det chans att smaka och lära sig något om god vegomat?

– Vårt fokus ligger på folkbildning och organisering, det återspeglas bland utställarna. Det är inte tillåtet att tillaga mat i lokalerna men några av utställarna kommer att bjuda på smakprover. Restaurangerna i ABF-huset kommer att ha veganska menyer med fika och lunch.

Vad har du för tips till den som är nybörjare kring vegofrågor?

– Ett bra tips för den som vill komma igång med att laga och äta växtbaserat är att delta i en Veganutmaning. Det innebär att man får coachning, tips, pepp och ett socialt sammanhang där man tillsammans med andra lär sig mer om vegomat och äter växtbaserat.

Vad ser du mest fram emot under dagen?

– Peppen! Jag hoppas att många känner sig inspirerade att äta mer vego och att engagera sig. Jag hoppas också att forumet fungerar som en social mötesplats med många intressanta möten och samtal, där besökarna lär känna varandra och hittar organisationer de vill engagera sig i!