Energi · Vegokollen

Veganveteran gör bästa semlan

Den godaste semlan finns på Delivore.

Förra året gladde sig Syre Stockholms matskribent Anna Velander Gisslén åt att ett veganskt semmelutbud över huvud taget existerade. Nu följer hon upp fjolårets test med såväl gamla godingar som nykomlingar.

Årets större utbud har gjort det svårare att kora en vinnare i år. Fler goda semlor gör kraven högre. Semlorna från Delivore, Gunnarsons specialbageri och Bagar’n Hornstull är alla mycket goda, luftiga och har ett fint utseende.

Hornstullssemlan hade vunnit om det inte vore för gräddens bismak. Mellan de två förra är kampen jämn, men väletablerade Goodstores kafé Delivore på Åsögatan ger en snäppet härligare upplevelse – till ett överlägset bättre pris.

Reserverad vegansemla

Vegansemlor erbjuds på beställning hos flera bagerier. Men som semmelälskare vill en vill ju kunna köpa dem utan att planera. Att de flesta bagerierna rekommenderar kunder att reservera semlor då de brukar ta slut väldigt fort borde rimligen leda till att fler börjar sälja vegansemlor och att utbudet växer ytterligare.

Ett föredöme här är Fabrique som har hela 18 butiker i stan som alla erbjuder veganska semlor i sitt ordinarie utbud.

Delivore

God och luftig bulle med fast och fin grädde. Alldeles lagom med mandelmassa i förhållande till bullen. Allt i fin relation till varandra, det enda som möjligen kunde förbättras är storleken – semlan kunde gärna ha varit lite större.

Plus: God och fin semla

Minus: Storleken

Pris: 35 kr/st.

Betyg: 5/5

Gunnarssons specialbageri

God bulle, fin och luftig. Fyllig mandelmassa med fin smak, inte för söt eller dominant. Bra med god, fast grädde. Hela semlan har ett fint, klassiskt utseende.

Plus: Bra harmoni i smak och mängd

Minus: Dyr

Pris: 52 kr/st.

Betyg: 4/5

Gunnarssons specialbageri
Gunnarssons specialbageri.

Bagar’n Hornstull

Den här semlan är i stort sett allt vad en kan önska av en semla. Ljuvligt god med stor och fluffig bulleg. Rikligt med fint spritsad grädde, bra hårdhet som ger ett klassiskt utseende. Grädden drar dock ner betyget från en fullpoängare, då den har lite för mycket citrussmak.

Plus: Pris och utseende

Minus: Lite för syrlig grädde

Pris: 33 kr/st.

Betyg: 4/5

Bagar'n Hornstull
Bagar'n Hornstull.

Bravo

En god semla med luftig bulle, fina smaker och rikligt med mandelmassa. Bra mängd grädde som tyvärr är väldigt lös. Den rinner nästan av semlan innan en är hemma. Inte någon fröjd för ögat men god smak. Fastare grädde skulle höja Bravos semla rejält!

Plus: Lagom mandelmassa och grädde

Minus: Lös grädde

Pris: 48 kr/st.

Betyg: 3/5

Bravo
Bravo.

Fabrique

Rejäl bulle med fin kardemummasmak, något stabbig och inte så luftig som den skulle kunna vara. Men inte så att det blir för kompakt. Lyxig känsla på mandelmassan som har en del lite grövre bitar. Något smaklös men fast grädde.

Plus: Lättillgänglig, god smak, fin semla

Minus: Något kompakt

Pris: 46 kr/st.

Betyg: 3/5

Fabrique
Fabrique.

Söderbergs Bageri

God bulle som kunde varit lite luftigare men med fin smak, precis som på mandelmassan som har bittermandelkaraktär. Tyvärr har även den här semlan en mycket lös grädde som nästan rinner av bullen.

Plus: Fina smaker

Minus: Lös grädde

Pris: 45 kr/st.

Betyg: 3/5

Söderbergs bageri
Söderbergs bageri.

Bröd & salt

Trots en god smak på bullen är semlan något av en besvikelse. Precis som förra året är bullen kompakt och ful. Semlan är väldigt liten, det är snålt med grädde och priset gör det absolut inte värt ett köp.

Plus: Lättillgänglig butik, god smak

Minus: Kompakt och liten

Pris: 47 kr/st.

Betyg: 2/5