Energi · På gång i Stockholm

På gång i Stockholm

Sprid budskapet om veganism inför Vegoforum.

Film och samtal: Hilma af Klint

Stockholmspremiär av filmen Beyond the visible – Hilma af Klint, dokumentär om den banbrytande konstnären som gör upp med den patriarkala konsthistorien. En hyllning till Hilma af Klint som pionjär inom den abstrakta konsten. Efter filmvisningen medverkar Halina Dyrschka, regissör, och Iris Müller-Westermann, curator för utställningen Hilma af Klint – Abstrakt pionjär i ett samtal följt av frågestund.
Tid: 14.00–16.15
Plats: Moderna Museet, Skeppsholmen
Kostnad: 130 kronor, 60 kronor med festivalpass från Stockholms feministiska filmfestival och medlemmar i Moderna museets vänner.

3 mars

Samtal: Våldtäkt i kulturen – hämnd och underhållning?

Kultursidorna har under lång tid behandlat våldtäkten som brott, men också som kulturellt fenomen. Samtal om våldtäkt som hämnd och underhållning, och bilden av kvinnan och hennes kropp som slagträ och objekt i populärkulturen.
Tid: 18.45–19.30
Plats: Södra Teatern, Mosebacke torg 1–3
Kostnad: Gratis.

Volontärarbete: Vegoinformation

Möte för dig som vill hjälpa till att sprida info och promota budskapet om veganism och att Vegoforum snart äger rum. Gå tillsammans till de ställen som ska sprida material, och avsluta med gemensam middag.
Tid: 13.00–17.00
Plats: Bjurholmsgatan 13
Kostnad: Gratis.

Vandring: Mina drömmars stad

En vandring till klassiska platser i Per Anders Fogelströms Stockholmsromaner i kulturreservaten kring Vita bergen tillsammans med ciceron Ulf Bagge.
Tid: 13.00–14.00
Plats: Nytorget 1
Kostnad: 120 kronor.

Kyrkstuga vid Sofia kyrka i Vita bergen
Kyrkstuga vid Sofia kyrka i Vita bergen. Foto: Pi Frisk.

4 mars

Sport: Antigravity-yoga

Chans att prova på yogaformen Antigravity. Testa att hänga upp-och-ner, sträcka ut kroppen och ha kul tillsammans.
Tid: 17.30–18.45
Plats: Homie Fitness, Skeppargatan 28
Kostnad: Gratis eller så mycket som du tycker kursen var värd.

5 mars

Seminarium: Mat och hälsa

Hur kan något som ska vara enkelt ha blivit så svårt? Mat är bränsle men också en källa till njutning. Mat är inte okomplicerat: hunger, skuld och lycka är tätt sammanknutna. Två hälsoexperter, en livsmedelsforskare och en professionell livsnjutare pratar om matmyter, njutning och sunda vanor.
Tid: 18.00–21.00
Plats: Scalateatern, Wallingatan 32
Kostnad: 350 kronor.

Skapande: Pappersavtryck med bebisen

Gör vackra hand- och fotavtryck med din bebis. Arbeta med bomullspapper och gör vattenmärken som blir ett fint minne. Passar bebisar 3–12 månader. Ingen föran-mälan krävs.
Tid: 10.00–12.00
Plats: Tumba bruksmuseum, Sven P
almes väg 2
Kostnad: 50 kronor per papper.

Bokrelease: När ryssen var här…
Boksläpp av Brända hemman om när 200 ryska fartyg med 20 000 soldater drog in i Stockholms skärgård. På kort tid ödelades närmare tusentalet gårdar. Hela hemman och skogen sattes i brand. Skördar förstördes. Människor torterades.
Det bjuds på dryck och tilltugg och boken finns till specialpris.
Tid: 17.30–19.30
Plats: Dansmuseet, Drottninggatan 17
Kostnad: Gratis.

6 mars

Föreläsning: Arkitektur på agendan

Arkitektur är inte bara utformning av byggnader och anläggningar. Samtal som ska vidga tolkningen av begreppet genom att låta två andra arkitekturområden spela huvudrollen: staden och rummet. Sveriges första riksarkitekt, landskapsarkitekten Helena Bjarnegård, föreläser om propositionen och dess helhetsgrepp om arbetet med den gestaltade livsmiljön och om den nationella arkitekturpolitiken.
Tid: 18.00–20.00
Plats: ABF, Sveavägen 41
Kostnad: 150 kronor.

Frukostseminarium: Mindfulness på arbetet

Allt fler företag använder sig av mindfulnessträning i sina organisationer. Men varför och varför nu? Ny forskning visar att vi kan träna hjärnans ”uppmärksamhetsmuskel” så att vi förblir fokuserade och lugna när vi står mitt i den storm som är vår arbetsdag. Lär dig mer om hur den nya kunskapen om hjärnan kan göra skillnad även för din organisation.
Tid: 08.00–09.15
Plats: Roslagsgatan 62
Kostnad: Gratis.

Mindfulness och meditation – kan hjälpa mot stress
Mindfulness och meditation – kan hjälpa mot stress. Foto: Marc Femena/TT

Samtal: Klimatet och hembygden

Från Årstaskogen till Amazonas, här möts lokala och internationella perspektiv när klimatfrågan debatteras. Med det lokala som utgångspunkt, från Årstas grönområden via de rop på rättvis fördelning av klimatbördan som anas hos franska Gula västarna, hela vägen till Amazon-skogens urfolk.
Tid: 19.00–20.30
Plats: Årsta Folkets hus
Kostnad: 60 kronor.

7 mars

Inspirationslunch: Öka din arbetsglädje

Arbetsglädje och engagemang får människor att må bra och verksamheter att växa men stress och förändringar kan göra många uppgivna. Bli mer medveten och få tips på förändringar för att få roligare på jobbet, samtidigt som du bidrar till en mer kreativ och framgångsrik arbetsplats.
Tid: 11.45–12.30
Plats: Akademibokhandeln, Mäster
Samuelsgatan 28
Kostnad: 150 kronor inklusive lunch.

Frukostseminarium: Vetenskapsjournalistik och forskning

I tider av falska nyheter, påverkanskampanjer och globalisering har betydelsen av pålitlig information blivit allt större. Hur bra är forskare på att informera om sin forskning och hur bra är medierna på att granska och rapportera om den?
Tid: 08.15–09.15
Plats: Sveriges Radio, Oxenstiernsgatan 20
Kostnad: Gratis.

8 mars

Föreläsning: Kvinnor i kamp

Hör Marta Breen och Jenny Jordahl berätta, utifrån sin aktuella bok Kvinnor i kamp, om den ständigt pågående kvinnokampen  från suffragetterna i början av 1900-talet till dagens metoo-rörelse.
Tid: 08.30–09.30
Plats: Akademibokhandeln, Mäster Samuels-gatan 28
Kostnad: Gratis.

Demonstration: Tåg för jämställdhet

Länge har vi samlats den 8 mars för att minnas den feministiska kamp som förts och för att samla kraft inför den kamp som kommer. Förenas under årets paroll ”Slå tillbaka mot kvinnohatet – socialistisk kamp mot patriarkatet”. Tal, musik och demonstrationståg till Sergels torg.
Tid: 18.00–20.00
Plats: Humlegården, Humlegårdsgatan
Kostnad: Gratis

Seminarium: Internationella kvinnodagen

Det är 100 år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige och mycket har hänt sedan dess, men det blir också allt tydligare att vi måste kämpa för att slå vakt om redan vunna segrar. Programmet innehåller bland annat samtal om en förändrad mansroll, abort-rätt och en jämställd musikbransch.
Tid: 11.30–18.30
Plats: ABF, Sveavägen 41
Kostnad: 50 kronor/samtal.

Dokumentär: Premiär för RFSU-dokumentär

Premiärlyssna på RFSU dokumentär, en podd om kamp, flykt och sexuella rättigheter. Panelsamtal med inbjudna gäster och producenten Maria Sveland – samt fest.
Tid: 17.00–23.00
Plats: Morfar Ginko, Swedenborgsgatan 13
Kostnad: gratis.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV