Radar · Nyheter

Trafikexpert: Låt staten bestämma p-böterna

Janerik Henriksson/TT | Regeringen måste se över hur kommunerna tar ut parkeringsavgifter, anser en trafikexpert i en debattartikel i DN.

Regeringen måste se över hur kommunerna tar ut parkeringsavgifter, skriver trafikexperten Jan Söderström på DN Debatt.

Han föreslår samtidigt att Sverige borde titta närmare på Tyskland där staten bestämmer avgifterna, vilket gör det lika för alla – oavsett var du bor.

”De felparkeringsavgifter som gäller i Sverige och särskilt i Stockholm framstår som anmärkningsvärda i ett europeiskt perspektiv”, anser skribenten.

Söderström, tidigare chef för trafik och infrastruktur på Sveriges Kommuner och Landsting, tar Stockholm som exempel och menar att kommunens höga avgifter för felparkeringar har blivit en ”osund intäktskälla för att förbättra den kommunala budgeten”. Avgifterna står heller inte i proportion till förseelsen och ofta är det svårt att bedöma en felparkering, skriver han.

”De flesta felparkeringar handlar om lindriga förseelser där tredje man inte drabbats av någon skada och inte heller utgör någon fara för trafiksäkerheten. Och för parkeringsvakterna innebär de höga avgifterna en pressad arbetssituation”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV