Radar · Nyheter

Forskare bakom djurförsök hotade till livet

Janerik Henriksson/TT | Sex labradorer deltar i ett försök med tandimplantat där en tredjedel av hundarnas tänder dras ut.

Sedan djurförsök med sex hundar uppmärksammats i medierna har forskare och djurskötare vid Göteborgs universitet hotas till livet.
– De har blivit livrädda och mår dåligt. Vi har fått vidta säkerhetsåtgärder för att skydda dem som har utsatts, säger Jörgen Svensson, universitetets säkerhetschef, till Aftonbladet.

Sex labradorer får en tredjedel av sina tänder utdragna i försök med tandimplantat. Efter avslutade försök kommer djuren att dödas. Verksamheten har godkänts av en djurförsöksetisk nämnd, där forskare, politiker och jurister ingår.

Mejl- och sms-hot började skickas till de anställda sedan Djurrättsalliansen publicerat en artikel om forskningen. Organisationen säger sig inte ligga bakom hoten.

– Vår organisation arbetar utifrån ickevåldsprincipen. Det är oacceptabelt med hot, hat och personangrepp, säger Malin Gustafsson, presstalesperson för Djurrättsalliansen, till tidningen.