Energi · På gång i Stockholm

Hallå där Stephanie Thögersen! …

Stephanie Thögersen, festivalchef på Stockholms feministiska filmfestival .

… festivalchef på Stockholms feministiska filmfestival.

Filmfestivalen vill öka utbudet av film skapad av kvinnor och som skildrar kvinnors berättelser och erfarenheter. Visas det inte film av kvinnor redan?

– Faktiskt inte. Vi har granskat filmutbudet och sett att 80 procent av alla filmer som visades på bio förra året var regisserade av män och samma sak på stora streamingsajter som Netflix. Så vi har en lång väg kvar innan vi får ett jämställt filmutbud.

Vad skulle du önska av den svenska filmbranschen?

– Att fler kvinnliga regissörer ska få möjlighet att göra film med stora produktionsbudgetar. Vi har en ganska jämn fördelning av filmstöd till kvinnor och män om man ser till antalet, men om man tittar på hur fördelningen av pengar ser ut så är det fortfarande väldigt skevt. Men också att distributörer och biografägare vågar satsa på kvinnors filmer. Det finns så mycket bra film som inte når den breda publiken.

Kommer det några filmskapare som gästar festivalen som besökaren får chans att möta?

– Ja, vi kommer att få besök av flera regissörer. Bland annat kommer Tuva Novotny och pratar efter visningen av hennes regidebut Blind spot. Det är en fantastisk film, och enda möjligheten att se filmen på bio i Sverige, så hoppas att många tar chansen att se den och att träffa henne.

Vad ser du mest fram emot under festivalen?

– Jag ser fram emot invigningen av festivalen när vi kommer visa Oscarsnominerade Kapernaum av den libanesiska regissören Nadine Labaki. Nya kulturministern Amanda Lind kommer och inviger festivalen, så det ska bli spännande att höra vad hon har att säga om filmpolitiken och hur jämställdheten ska öka. Och så ska vi dela ut det feministiska filmstipendiet Anna-priset. Men det roligaste med festivalen är nog ändå att mingla med besökarna och prata om alla filmer efter visningarna. Det brukar vara himla bra stämning på festivalen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV