Radar · Nyheter

”Femtech” vill ta över där vården sviker kvinnor

"Många slussas runt, de har inte känt sig lyssnade på, trots hög frånvaro från skola och arbete och ett stort vårdbehov", säger Marie Nylén, barnmorska på digitala kvinnokliniken Freya.

En app för endometriosvård, en annan för gravidhälsa och en digital kvinnoklinik specialiserad på svår mensvärk och förlossningsskador. Syre har talat med den senaste i raden startups som med teknikens hjälp vill göra vården mer jämlik.

– Trots att Sverige är ett av världens mest jämställda länder är kvinnors vård väldigt eftersatt. Vi är sjuksköterskor, läkare och barnmorskor som har upplevt brister i vården. Bemötande och kompetens behöver stärkas, säger Marie Nylén, en av barnmorskorna bakom den digitala kvinnokliniken Freya som startades i Stockholm i januari.

Med en videotjänst lik de befintliga vårdapparna men med särskild kompetens inom områden som endometrios och svår mensvärk, förlossningsskador samt PMS och andra hormonella besvär kallar de sig för ”femtech”-bolag.

– Femtech för oss är att ligga i framkant vad gäller teknik och nya vägar att skapa bättre vård för kvinnor. Vi har Sveriges första och enda digitala vårdtjänst för alla kvinnor, säger Marie Nylén.

Kvinnor upplever ett sämre bemötande än män i kontakt med sjukvård i Sverige. Studier visar att vård av kvinnor håller sämre kvalitet, och att sjukdomar där kvinnor är överrepresenterade är underprioriterade i sjukvården. Ett exempel är endometrios, en sjukdom som uppskattas drabba var tionde kvinna. Snittiden för att få diagnosen är åtta år, berättar Marie Nylén:

– Många slussas runt, de har inte känt sig lyssnade på, trots hög frånvaro från skola och arbete och ett stort vårdbehov. Där finns väldigt mycket att göra.

Men varför en app, i stället för mer resurser i den konventionella vården? Tillgängligheten, anser Marie Nylén:

– Digital vård är att finnas där behovet finns, och en möjlighet att skapa relationer över tid.

Hälsoappar har fått kritik för att de ställer diagnos utan att träffa patienten. Hur ser du på den risken?

– Vi kommer inte att kunna hjälpa alla, men vi har även en fysisk mottagning på Kungsholmen. Det finns förvånansvärt mycket man kan göra digitalt, och vi kan förstås remittera vidare dem som behöver det.

Har ni kompetens för transkvinnor, som ju har sämre hälsa än snittet och uppsöker vård mer sällan?

– Vi har kompetens så tillvida att vi har arbetat med transpersoner tidigare i olika sammanhang. Det är viktigt för oss att fokusera på den unika individen, oavsett hur man identifierar sig, avslutar barnmorskan Marie Nylén.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV