Energi · Stockholmskollen

Enklare vego med gröna kassar

Köpenhamnsbaserade Simple feast levererar mat i förpackningar av grönsaksfiber.

Att klicka hem en matkasse är vardag för många, men hur är utbudet för stockholmare som äter växtbaserat? Och är det inte slöseri med energi att beställa hem mat? Anna Velander Gisslén har undersökt saken.

Matkassar erbjuds i dag av de flesta större livsmedelskedjorna. Utbudet kan verka stort, men den som vill äta veganskt gör bättre i att titta bortom de traditionella butikernas erbjudanden.

Årstiderna är ett alternativ med en grön strategi. De bedriver egen odling av ekologiska grönsaker och ekologisk frukt, och har sedan 2006 levererat ekologiska matkassar till Stockholms hushåll. År 2011 kom den vegetariska kassen för att 2016 följas upp med en vegansk dito. Nyligen tog de ytterligare ett steg i den gröna riktningen när de lanserade en ny kasse för dem som vill äta veganskt och även undvika gluten. Ett växande segment just nu, berättar Rachel Seow Sosa, marknadschef:

– Det känns jättekul att kunna erbjuda en glutenfri och vegansk matkasse, framförallt eftersom det har varit en av våra mest önskade produkter någonsin. Vi har sett ett ökat intresse för veganska produkter och upplever en hög efterfrågan på fler varianter på det veganska spåret.

År 2017 startades matkasseföretaget Enkla kassen, som satsar helt på vegansk kost. Syftet är att göra det enklare för personer att ställa om till en mer hållbar livsstil. Något som verkar fungera.

– Ja, varje vecka hör kunder av sig till oss och tackar för att vi hjälpt dem att komma igång med en mer vegansk livsstil, säger Johannes Källgren, en av grundarna till Enkla kassen.

Rachel Seow Sosa, marknadschef Årstiderna. Foto: Årstiderna Foto:
Patrik Olsson och Johannes Källgren, grundarna till Enkla kassen. Foto: Daniel von Malmborg Foto:
Öppna i helskärm
1 / 2

Mat på 10 minuter

Kassarna är alltså inte bara något som faller veganer i smaken. Enligt undersökningar gjorda av Enkla kassen är bara cirka tio procent av deras kunder veganer. Resterande är lakto-ovo-vegetarianer, flexitarianer eller ”köttätare”.

Tron på att stockholmaren är intresserad av att äta mer grönt saknas inte. I november lanserades Köpenhamnsbaserade Simple feast i huvudstaden.

– Lanseringen har gått bättre än förväntat! Det gör att vi kan satsa ännu mer i Sverige och kommer att expandera till både Göteborg och Malmö i mars. Det känns spännande, säger Anna Lindeblad, presschef på Simple Feast.

Affärsidén är att utveckla kreativa matkoncept med växtbaserade ingredienser. Vad som skiljer Simple feast från övriga matkassar är kanske främst tillagningstiden – tio minuter är allt som krävs.

– Vi förbereder allt som kan förberedas så att våra kunder kan lägga tid på annat. Det är helt klart en grundsten i vår succé, säger Anna Lindeblad.

Burrito från Enkla kassen.<br>Foto Daniel von Malmborg Foto:
Veganskt och i vissa fall glutenfritt från Årstiderna och middag från Enkla kassen.<br>Foto: Årstiderna Foto:
Foto Daniel von Malmborg Foto:
Foto: Årstiderna Foto:
Öppna i helskärm
1 / 4

Skippat kylvarorna

En kritik gällande matleveranser är att det går mycket energi till att köra runt mat på stan och hålla den kyld i timmar. Enkla kassen har komponerat sina kassar så att de är fria från kylvaror. I detta fall behöver inte kunden vara hemma när maten kommer och leveranserna sker med lastcykel eller elbil.

Simple feast levererar med lastbil men satsar på att minimera klimatpåverkan genom att leverera maten i förpackningar gjorda av grönsaksfiber som är helt nedbrytningsbara.

De kylelement som används är fyllda med fruset kranvatten, som går att dricka efter att det har tinat.

Utöver det kan vegokassarna sänka tröskeln till att testa växtbaserat, och även på så sätt bidra till minskat klimatavtryck.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV