Radar · Nyheter

Stockholm får mobila enheter för sprututbyte

Redan nästa år ska ett mobilt team förstärka de två fasta mottagningarna för sprututbyte i Stockholm.

Stockholm får nya lokaler för sprututbyte i anslutning till Mariakliniken på Södermalm. Den styrande koalitionen i landstinget vill också utöka missbruksvården med mobila enheter.

Att förse sprutnarkomaner med rena kanyler har varit och är en omstridd metod. Sedan 2013 bedrivs en sådan verksamhet vid S:t Görans sjukhus men den har inte kunnat tillgodose hela behovet. I veckan beslutade landstinget att Mariahuset på Wollmar Yxkullsgatan ska starta ett sprututbytesprogram till våren 2019. Susanne Nordling, MP, är tillträdande ordförande för psykiatriberedningen och ställer sig positiv till utvecklingen.

– Det är en fungerande verksamhet som verkligen når en av de absolut svagaste grupperna i samhället. Den har en god vetenskaplig grund och bidrar till väldigt mycket av det som vi vill se verklighet av framöver, till exempel att utrota hepatit C.

Tidigare har förslag på att förlägga en sprutbytesverksamhet vid exempelvis Gullmarsplan dragits tillbaka efter protester från boende i området. Den erfarenhet från S:t Göran som Susanne Nordling har tagit del av tyder inte på att det skulle ha en negativ effekt på omgivningen.

– Men givetvis ska vi hålla ett öga på hur det går framöver och se till att det inte blir störigt. Snarare kan det bidra till en upprensning och att stadsdelen blir bättre omhändertagen när det inte ligger sprutor på marken.

Placeringen vid Mariakliniken har den fördelen att den ligger i anslutning till annan vård som de som deltar i sprututbytet kan vara i behov av. Susanne Nordling tror att det kan bli aktuellt med ytterligare platser framöver, och redan nästa år ska ett mobilt team bli en förstärkning i arbetet.

– Det kommer bli ett lyft för den uppsökande verksamheten. I den bussen kan de även göra vaccinationer, undersökningar och blodprov utöver att byta ut sprutor.

Sprututbytet är också en viktig del i en större satsning på suicidprevention.

– Jag hoppas att vi inom Stockholms läns landsting ska kunna förstärka det nationella arbetet om nollvision. All typ av verksamhet som räddar liv ska man ju försöka utveckla och lyfta ytterligare, därför tycker jag att sprututbytet har ett stort värde utifrån det perspektivet.