Radar · Nyheter

Södertälje kampanjar mot fyrverkerier

Södertälje tar täten när det gäller problematiken kring fyrverkerier som skrämmer och skadar enligt organisationen Djurens rätt.

Utöver allt som gjorts lokalt på området de senaste åren har kommunen nu också beslutat att uppvakta samtliga Sveriges kommuner för att få dem att ställa sig bakom en skrivelse till regeringen om ett nationellt förbud mot fyrverkerier.

– Fyrverkerier är ett stort samhällsproblem som skapar mycket stor otrygghet och för med sig en mängd negativa konsekvenser för både människor, djur och natur. Kommunen kan inte ensam komma tillrätta med problemet, det krävs nationella beslut. Södertälje kommun tar nu täten för att få till en förändring i denna viktiga fråga, säger Ewa Lofvar Gerdsdotter, kommunalråd och ordförande i hållbarhetsutskottet i Södertälje kommun till Djurens rätt.

Södertälje har bland annat skärpt de lokala ordningsföreskrifterna och det är endast tilllåtet att använda pyrotekniska produkter ett par timmar på nyårsafton. Sedan flera år bedriver också kommunen årliga kampanjer för att stävja problemet med fyrverkerier.