Radar · Nyheter

Kolutsläpp vid Värtaverket redovisades inte

Kontrollen på Värtaverket behöver stärkas, menar Rikard Warlenius, ansvarig för miljö- och klimatfrågor för V i Stockholm.

52 000 ton klimatskadligt ryskt kol redovisades aldrig i Fortum Värmes (i dag Stockholm Exergi) miljörapport från 2015, avslöjar DN.

I rapporten redovisas för 190 000 ton kol, den lägsta siffran på hela årtiondet, en siffra som inte visat sig stämma då 52 000 ton bränt kol utelämnats.

Enligt hållbarhetschefen Ulf Wikström bottnar missen i ”den mänskliga faktorn”.

– Vi vet att Värtaverket är en stor utsläppskälla. Men vi försörjer huvudstaden och en miljon människor som bor och arbetar här. Sett till utsläpp per kilowattimme ligger vi bra till jämfört med andra fjärrvärmenät, säger han till DN.

Vänsterpartiet ser dock mycket allvarligt på den missade redovisningen av kvoten av bränt kol och anser att kontrollen behöver stärkas. Skandaler av det här slaget riskerar att undergräva trovärdigheten för klimatpolitiken, menar Rikard Warlenius, ansvarig för miljö- och klimatfrågor för V i Stockholm.

– Det här är inget vi förväntar oss av seriösa bolag. Det är för tidigt att säga om det är slump eller ett mönster, men vi behöver i alla fall stärka kontrollen, säger han till Syre Stockholm.