Energi · På gång i Stockholm

Hallå där! …

… Daniella Mir, projektledare på Folkets bio som arrangerar en kortfilmsdag på årets kortaste dag.

Det blir kortfilmsbonanza i Stockholm, ni visar kortfilm hela dagen den 21 december. Ni gör lokala satsningar på olika håll med filmer gjorda av lokala regissörer. Berätta!

– Det är fjärde året Kortfilmsdagen arrangeras i Sverige och det märks att intresset för kortfilm bara ökar då vi har fler arrangörer än någonsin. Arrangörerna får välja precis vilka filmer de vill visa och det gör också att variationen är stor och utbudet ser olika ut i varje stad. Det finns något för alla smaker och åldrar!

Det blir inte bara film under dagen, det blir även flera tillfällen med efterföljande samtal. Vilka gäster kan en få möta under dagen?

– Ja, just i Stockholm finns det en hel del men ett tips är att ta sig lite utanför staden. Exempelvis i Hallunda bibliotek har man fokuserat på filmare från söderort och unga som skapar kultur i Hallunda. De visar filmer av unga med efterföljande samtal där de själva berättar om hur de började, varför de gör konst och kultur, och hur bilden andra har av Hallunda påverkar deras arbete.

Det är väldigt många filmer ni visar, hur ska en kunna välja? Är de uppdelade på något vis?

– Om man har lite tid över så tycker jag att man ska göra en liten rundtur runt stan och gå på flera visningar. Exempelvis visar Tempo Dokumentärfestival sina favoriter i Kista bibliotek och Kulturhuset Cyklopen har en helkväll med film. Har man lite mindre tid kan man ta sig till Biograf Zita som har kortfilmpaket i samarbete med sex olika organisationer hela dagen. Befinner man sig på Söder kan man ta sig Tegen 2 som har en utställningsserie med kortfilmer från tre normbrytande konstnärer.

Vilken är din personliga favorit, vad ser du mest fram emot?

– Jag ser så klart fram emot alla arrangemang! Ska dock bli väldigt spännande att se filmer från unga och lokala regissörer från Hallunda.

Vilka biografer är det som är med på kortfilmsdagen?

– I Stockholm kan du se kortfilm på Biograf Zita, Hallunda bibliotek, Kista bibliotek, Tegen 2 och Kulturhuset Cyklopen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV