Energi · Vegokollen

Frossa grönt och djurvänligt i år

Grönkåls- och brysselkålspajen kan varieras med en mildare eller mer smakstark vegansk ost.

Nu är det bara ett par dagar kvar till julafton. Kanske minns vi de hemska bilderna från hur grisar växer upp på hårda betonggolv och aldrig får se dagens ljus? Det går att välja en jul utan grisar, kor, fåglar och fiskar på tallriken. Här kommer tips på gröna recept med härligt, juliga ingredienser. Fira en god och fridfull jul med lite bättre samvete.

Pajskal:

• 3 dl vetemjöl

• 125 g kylskåpskallt margarin

• 3 msk iskallt vatten

Fyllning:

• ett par nävar grönkål

• olja

• ½ dl vatten

• salt och peppar

• 1 gul lök

• 400 g brysselkål

• ½ dl havregrädde

• 2-3 dl vegansk crème fraîche • 2 msk sojasås

• 200 g riven vegansk ost

Rör samman ingredienserna till pajskalet och forma en hård deg. Tryck ut den i en stor pajform eller flera små. Nagga och låt stå i kylen i 30 minuter. Förgrädda på 225°C i tio minuter.

Riv grönkålen i mindre bitar. Ta bort de grövsta skälkarna. Stek grönkålen på hög värme i olja och häll på vattnet i slutet och låt det koka in. Salta och peppra. Hacka och fräs löken. Skölj, ansa och dela brysselkålen i halvor. Rör ned allt i stekpannan tillsammans med havregrädden och sojasås. Låt puttra några minuter.

Rör ner fraîchen och låt svalna. Ta ut pajskalet ur ugnen och fördela fyllningen med osten överst. Grädda i 225°C i cirka 30 min eller tills osten smält och fått en fin yta.

Tips: Det finns en lång rad veganska ostar i butiken. Några är milda i smaken och andra har mer karaktär. Vill du ha någon med mycket smak, kan du välja Blue cheese från Violife.

Till julbordet har vi valt ekologiska korvar och ekologiska grönkålsbullar
Till julbordet har vi valt ekologiska korvar och ekologiska grönkålsbullar. Foto: Jenny Luks

Rödkålssallad med valnötter

• ½ rödkålshuvud

• 1 stor morot

• 1 litet pkt russin

• 1 handfull valnötter

• ½ dl olja

• ½ dl vitvinsvinäger

• 1 msk dijonsenap

• örtsalt och svartpeppar

• bladpersilja

Riv rödkål i strimlor. Hacka moroten tunna slantar. Blanda ner i en salladsskål tillsammans med russin och lätt hackade valnötter. Blanda en vinägrette med olja, vinäger, senap och kryddor. Vispa väl och rör ner i salladen. Klipp över bladpersilja.

I den veganska Janssons frestelse ger kapris smak och sälta
I den veganska Janssons frestelse ger kapris smak och sälta. Foto: Jenny Luks

Janssons frestelse med kapris

Ingredienser:

• 10 medelstora potatisar

• 2 gula lökar

• 3–4 msk ströbröd

• margarin

• en burk kapris 

• 5–7 dl soja- eller havregrädde

• 2 krm mald kryddpeppar

• 2 msk sojasås

Skala och skär potatisarna i tunna stavar. Låt potatisen dra i kallt vatten i tio minuter, för att få bort en del av stärkelsen. Skiva löken i halvmånar. Rör ihop grädde, kryddpeppar och sojasås.

Varva sedan potatis, lök och kapris (i valfri mängd) i en ugnsfast form. Häll över grädden. Strö över ströbröd, klicka ut några matskedar margarin och grädda i 200°C i cirka 30 min. Blir det torrt, häll över mer gräddblandning medan frestelsen tillagas.

Vegansk cream cheese och apelsinskal pryder julkakan
Vegansk cream cheese och apelsinskal pryder julkakan. Foto: Jenny Luks

Apelsinkaka med frosting

Sockerkaka:

3 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl havre- eller sojamjölk
50 g mjölkfritt margarin

Frosting:

100 g mjölkfritt margarin
100 g vegansk cream cheese (t ex Tofutti eller Oatly)
2 d florsocker
½ tsk vaniljsocker
ströbröd
saften från ett par apelsinklyftor

Dekoration:
apelsinskal

Smält margarinet och häll i mjölken. Blanda resten av ingredienserna i en bunke. Häll över mjölkblandningen och vispa smeten fluffig. Smörj och bröda en kakform. Häll i smeten och grädda i 200°C i 30-40 minuter. Kakan är klar när provstickan är torr.

Låt kakan svalna och rör ihop frostingingredienserna. Rör ihop till en fluffig smet. Täck kakan med frosting och dekorera med apelsinskal.

Foto: Jenny Luks
Foto: Jenny Luks

Supersnabba tallriken

Ibland är man ensam vegan på släktbjudningen. Eller så kanske man helt enkelt inte vill stå i köket i flera timmar och baka pajer. Då kan man testa Jennys supersnabba jultallrik.

Snabba tallriken består av olika snabba lösningar. En av dem är att använda ICA:s mjölkfria potatisgratäng och smaksätta den med kryddpeppar och sojasås innan den åker in i ugnen. Sillalternativ kan man lätt göra med stekta portabelloskivor och en burk med färdig gravlaxsås.

Rödbetssalladen fixar man snabbt med färdiga rödbetor på burk, 1 del äggfri majonnäs och 1 del vegansk crème fraîche, samt salt, peppar och dill. Självklart finns det härliga korvar och bullar i affären. Vi har valt Kung Markattas ekologiska korvar och Dafgårds ekologiska grönkålsbullar. För den som saknar skinkan erbjuds flera alternativ i butiken. Är man ensam om sin snabba julmiddag räcker det gott med skinkskivorna Bejkon från Astrid och aporna.

Fyll ut med rödkål, brysselkål och andra härliga grönsaker. Smaklig spis!