Zoom

Protester mot ”katastrofbudgeten”

Katastrofbudgeten syftar på Moderaternas och Kristdemokraternas budget.

På söndagens demonstration mot den budget som i veckan klubbades igenom talade såväl kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) som partiledare Jonas Sjöstedt (V). Uppslutningen var stor och i morgon arrangeras liknande protester på fler platser i landet.

Medborgarplatsen var full av människor som trotsade snö och kyla för att samlas i en protest mot Moderaternas och Kristdemokraternas budget som antogs av riksdagen med stöd av Sverigedemokraterna.

– Vi vill inte vara världsbäst på vapenexport. Vi vill vara världsbäst på klimatpolitik och avveckla fossila bränslen och vi vill även vara världsbäst på jämställdhet mellan män och kvinnor, säger Jonas Sjöstedt.

I Facebook-inbjudan till demonstrationen skrev arrangören Leo Calandrella Rudberg, Fältbiologerna och Feministiskt Initiativ: ”Trots den akuta klimatkrisen slaktas miljösatsningarna med två miljarder. Jämställdhetsmyndigheten, som bland annat arbetar med MeToo mot mäns våld mot kvinnor, läggs ned. Kulturstödet minskar drastiskt. Denna katastrofbudget röstades igenom under onsdagen av M, KD och SD, och accepterades av C och L. För första gången i Sveriges historia ges avgörande inflytande över statsbudgeten till ett parti med rötter i nazismen.”

Jämställdhetsmyndighet läggs ner

I budgeten beslutas om ramarna för statsbudgetens 27 utgiftsområden och ett av förslagen var att lägga ner Jämställdhetsmyndigheten, som invigdes den 12 januari i år. Enligt Jessica Polfjärd (M), ledamot i Arbetsutskottet, avslutas inte jämställdhetsarbetet för att myndigheten läggs ner utan flera myndigheter ska arbeta med frågan.

Utöver Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ stod en rad organisationer bakom demonstrationen däribland Action Aid Sweden, Extinction Rebellion, Fridays for Future, Förorten mot våld, Jordens Vänner, Skiftet och Skydda Skogen.

Action Aid Sweden, med mål att bekämpa fattigdom, sände en hälsning:
”Vi uppmanar alla politiker att prioritera klimatet och våra barns framtid. Det borde inte vara en fråga om politisk åskådning. Vi uppmanar också riksdagens arbetsutskott att inte lägga ner Jämställdhetsmyndigheten, utan snarare stärka insatserna för att vårt samhälle ska vara fritt från sexuella trakasserier, våld och övergrepp i alla dess former.”

Men efter måndagens omröstningen i Arbetsmarknadsutskottet stod det klart att finansieringen av myndigheten ska upphöra år 2020.

"Neddragningar med 2,1 miljarder"

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) lyfte under sitt tal fram att klimatförnekelse och rasism går hand i hand.

– Den budget som röstades igenom i veckan är förödande för klimatet. Flygskatten tas bort helt och flyget slipper betala för sina enorma klimatutsläpp. Skatten på bensin och diesel sänks, klimatprojekt i hela landet tas bort och två miljarder mindre kommer att läggas på miljö och klimat, säger hon.

Även Naturskyddsföreningen är kritiska: ”Nu har riksdagen beslutat om den budget som lämnades in av M och KD. Skillnaderna i budgetposter som handlar om natur och miljö är stora. M och KD föreslår neddragningar med 2,1 miljarder jämfört med övergångsregeringens förslag.”

Centerpartiet är kritisk till att flygskatten inte ersätts med det borgerliga förslaget om reduktionsplikt, det vill säga att bränsleleverantörer ska blanda i biodrivmedel för att nå en viss utsläppsminskning.

– Det tycker vi är fel, och det är beklagligt. M och KD gör helt andra prioriteringar än Centerpartiet, därför är inte heller detta Allianspolitik, säger klimatpolitisk talesperson Rickard Nordin (C), till Sveriges Television.

"Vi kan inte" – ursäkten är bullshit

Under demonstrationen höll flera upp skyltar med ordet ”Katastrofbudget” och på torget syntes många unga. Bland talarna var 13-åriga klimatstrejkaren Morrigan Hörnquist Malmberg.

– Greta Thunberg har strejkat i 29 dagar, jag har strejkat i 27. Jag är trött på att strejka när responsen vi får är en budget med syfte att tjäna pengar, oavsett vad priset för klimatet är. ”Vi har inte råd, vi kan inte” den ursäkten är bara bullshit. Vi är ett av världens rikaste länder, vi har råd med vad som än krävs. Vi måste sluta acceptera politiker som är kortsiktiga nog att sätta ekonomin före klimatet.

Morrigan Hörnquist Malmberg hänvisade till Världshälsoorganisationens prognoser att 250 000 människor kommer att att dö årligen mellan 2030 och 2050 som en konsekvens av klimatkrisen och understryker att det inte ska ligga på unga ”att fixa det”.

Över 3 500 hade klickat ”kommer” i Facebook-eventet i Stockholm och Leo Calandrella Rudberg meddelade glatt att cirka 5 000 fanns på plats. Den 19 december genomförs ”demonstrationer mot katastrofbudgeten” i Göteborg, Örebro, Umeå och Malmö.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV