Radar · Nyheter

Andra intrånget på skyddsobjekt på kort tid

Johan Nilsson/TT | Militärt skyddsobjekt? Om ja, vänd om.

För andra gången på kort tid har en person gripits efter att olovligen ha befunnit sig på ett militärt skyddsobjekt. Under hösten har försvaret upptäckt flera fall av intrång.

Personen, som saknade id-handlingar, omhändertogs vid lunchtid efter att ha upptäckts på ett skyddsobjekt i Bålsta fem mil nordväst om Stockholm.

– Vi omhändertog personen och har överlämnat det till polisen, säger försvarets kommunikatör Magnus Lindstedt till TT.

Myndigheten uppger inte vilket skyddsobjekt det rör sig om, men i Bålsta ligger en av Försvarsmaktens stridslednings- och luftbevakningscentraler med mycket känslig verksamhet.

– Vi ser allvarligt på att man bryter mot skyddslagen och olovligen befinner sig vid skyddsobjekt. Det är inte okej att befinna sig där och det kan resultera i både böter och fängelse, säger Lindstedt.

Det är andra intrånget som upptäckts på kort tid. Den sjätte december omhändertogs två utländska personer som upptäcktes inne på Muskö örlogsbas utanför Nynäshamn. Ytterligare fall har inträffat under hösten, enligt Lindstedt.

– Vi har sett några fall under hösten när folk befunnit sig på övningsområden, säger han.

I Sverige är militära skyddsobjekt belagda med tillträdes- och avbildningsförbud, och att vistas där utan tillstånd är straffbart.