Energi · På gång i Stockholm

På gång i Stockholm

Disko på hal is i Kärrtorp.

Konst & dans: Fest med vintermys

En fullspäckad vinterfest à la Mariah Carey möter Destiny’s child. Glögg, baklava, pepparkakor, popcorn och vin till försäljning. Vintermys med musik, videoverk och en popupbio. Kvällen kommer bjuda på dans, häng och existentiella samtal om konsten och livet in på småtimmarna.
Tid: 19:00–01.00
Plats: Konsthall C, Cigarrvägen 14-16
Kostnad: Gratis.

8 december

Konst: Öppet hus på Designstudion

Designstudion Workingend bjuder in till Öppet hus med gäster som tillsammans visar design och konst. Unika produkter, testkollektioner, prover och original. Väskor, smycken, möbler, böcker, affischer och konst, möjlighet att hitta den extraordinära julklappen till specialpris.
Tid: 12.00–17.00
Plats: Bjuletorg 7, Enskede
Kostnad: Gratis.

Barn: Lokal bokmarknad

Köp dina julklappsböcker direkt från Bagarmossens lokala författare och illustratörer som Siri Ahmed Backström, Ellen Ekman, Ebba Forslind, Henning Trollbäck och Sara Villius. Massor av böcker för barn och unga i åldrarna 0–14 år.
Tid: 11:00–15.00
Plats: Bagarmossens bibliotek, Lagaplan 6
Kostnad: Gratis

Marknad: Jul på Orionteatern

Julmarknad där portarna till Orionteaterns gamla mekaniska verkstad öppnas upp med möjlighet att uppleva den välbevarade unika miljön. Marknadsstånd med smycken, konsthantverk, second hand-kläder, affischkonst och mycket mer. Livemusik, pysselhörna för barnen och julfika.
Tid: 13.00–18.00
Plats: Orionteatern, Katarina Bangata 77
Kostnad: Gratis

Sport: Skridskodisko i Kärrtorp

Dansa loss på skridskor på skridskodisko. Det finns grill och försäljning av hamburgare, korv, läsk och kaffe med mera.
Tid: 18.00–21.00
Plats: Kärrtorps IP, Kärrtorpsvägen
Kostnad: Gratis

Bok: Signering med Elisabeth Åsbrink

Ska ett land byggas med ord? Ny bok där Elisabeth Åsbrink gör en forskningsresa genom svensk historia och talesätt, från svensk avundsjuka till #metoo, för att ta reda på hur orden format svenska värderingar och hur vi klär dessa värderingar i ord. Få en personlig signering eller hälsning till julklappen.
Tid: 17.00–19.30
Plats: Akademibokhandeln Skrapan, Götgatan 78
Kostnad: Gratis.

Elisabeth Åsbrink
Elisabeth Åsbrink. Foto: Tove Falk Olsson

9 december

Julmarknad: Luciatåg i Vintervikens trädgård

Marknad med mat- och konsthantverk, luciatåg från Hägerstens ungdomskör, musik och konstinstallationer i växthusen skapade av elever från textil- och keramikkurserna på Nyckelviksskolan.
Tid: 11.00–15.00
Plats: Vintervikens trädgård,
Vinterviksvägen 30
Kostnad: Gratis.

Det går att fira Lucia på många ställen i stan
Det går att fira Lucia på många ställen i stan. Foto: Pixabay

Bakluckeloppis: Fynda i Liljeholmen

Liljeholmsgallerian bjuder in till baklucke-loppis. Den populära vinterklassikern är som en underjordisk prylfest. Ta chansen att fynda julklappar på ett miljövänligt sätt genom att återbruka.
Tid: 11.00–15.00
Plats: Liljeholmstorgets galleria, Liljeholmstorget
Kostnad: Gratis.

Julmarknad: Filmhistorien bjuder in

Klassisk julmarknad i gammal stil på filmhistorisk mark. Området är öppet med marknad, loppis, häst och vagn, öppen konstnärsateljé med mera.
Tid: 12.00–16.00
Plats: Filmstaden, Greta Garbos väg 3
Kostnad: Gratis.

10 december

Föreläsning: Hur blir staden hållbar?

Frukostseminarium där Fábrica de Startups Brasil belyser hur man med enkla verktyg och ett annat sätt att tänka lär sig att tolka staden och medborgarnas känslor för att bättre kunna utforma tjänster som leder till en hållbar stad.
Tid: 08.00–08.45
Plats: Impact hub Stockholm, Luntmakargatan 25
Kostnad: Gratis.

11 december

Seminarium: Anti-korruption avgörande för Agenda 2030

Kopplingen mellan korruption och brott mot de grundläggande mänskliga rättigheterna blir allt tydligare. Representanter från Raoul Wallenberg-institutet, Nationella antikorruptionsgruppen, Polismyndigheten och TI Sverige diskuterar hur verksamheter kan arbeta förebyggande och strategiskt med integritet och transparens för att uppnå Agenda 2030 med särskild hänsyn till korruption och mänskliga rättigheter.
Tid: 08.00–09.30
Plats: The Park, Sveavägen 98
Kostnad: Gratis.

Samtal: Skörheten och skönheten

Agneta Pleijel, författare, tidigare ordförande i svenska Pen och före detta chef på Aftonbladet Kultur, och och Julia Peirone, konstnär, i ett samtal med Sara Abdollahi där det diskuteras om det finns plats att skildra både kaxighet och utsatthet, kärlek och ifrågasättande av våldsamma kärleks-normer i konsten. Vad finns det för knutpunkter mellan skörhet och skönhet? Hur kan utsatthet skildras med en blick som inte fetischerar?
Tid: 18.30
Plats: Bio Capitol, Sankt Eriksgatan 82
Kostnad: 120 kronor.

12 december

Poesi: Fritt fram för alla på scenen

En poesikväll där man kan lyssna på andra eller delta själv genom att läsa sin egen eller andras poesi. Det är även välkommet att framföra en tonsatt dikt. Ta med valfritt instrument i så fall.
Tid: 19.00–20.15
Plats: Gröndals bibliotek, Gröndalsvägen 36
Kostnad: Gratis.

13 december

Bio: Romantiskt luciamys

Se eller se om den romantiska komedin Love actually som har blivit en modern klassiker som många älskar att se om i jultider. Det mest romantiska i stan utlovas.
Tid: 17.30, 20.45 och 21.00
Plats: Bio Capitol, Sankt Eriksgatan 82
Kostnad: 160–210 kronor.

Konsert: Luciatåg med barnkör

Luciakonsert med barn- och ungdomskör från Västermalms församling samt instrumentalister under ledning av Anna Trensing.
Tid: 18.00–19.00
Plats: S:t Görans kyrka, Welanders väg 2
Kostnad: Gratis.

Lucia med ljus i hår
Lucia med ljus i hår. Foto: Anders Wiklund/TT

Konsert: Lucia och jul på samma gång

Hedvig Eleonora ungdomskör firar Lucias och julens ankomst med att bjuda på en julkonsert som sedan övergår i en traditionell luciakonsert. Det blir både gamla godingar och jazzigt arrade carols.
Tid: 19.00–20.30
Plats: Hedvig Eleonora församling, Storgatan 2
Kostnad: 150 kr, barn under 18 år och studenter 50 kronor.

14 december

Konsert: Jazzig jul med gospel

Jazzig julkonsert med några av Sveriges bästa jazzmusiker och gospelsångare. Det blir en blandning av klassiska julsånger, jazz och gospel. All behållning går till Julgrytan, kårens sociala arbete.
Tid: 19.00–20.30
Plats: Frälsningsarmén Templet, Östermalmsgatan 69
Kostnad: 100 kronor, barn under 12 år
gratis.