Energi · Stockholmskollen

Julbordet klär extra bra i grönt

Dessertbuffe hos Hermans.

Julen står för dörren och högtiden är minst sagt starkt förknippad med mat. Julmat intas i mängder, vid julbord till lunch och middag – och förstås under själva julhelgen. Glädjande nog är det fler som väljer mer grönt på tallriken. Men hänger Stockholm med, är julborden så gröna som de borde?

Både ja och nej. Som så ofta finns det både underbara exempel som föredömligt underlättar för veganer och andra som vill dra ner på köttet. Andra verkar ha missat klimatkris och FN:s globala mål helt. Och några befinner sig däremellan.

Att erbjuda gröna rätter på julbordet gör det lättare för alla som vill äta mer grönt. Att det samtidigt minskar klimatpåverkan radikalt jämfört med de köttstinna julalternativ som är vanliga är en annan viktig sak. För att flytta normer och bidra till en bättre hälsa och minskat klimatfotavtryck borde vegorätterna vara en självklar del på julbordet.

Julbröd hos Koloni
Julbröd hos Koloni. Foto: Koloni

Fröjd för vegopersoner

Några restauranger, som Hermans, som har en grön profil, erbjuder förstås vegetariska julbord och man stoltserar med att erbjuda ”stans grönaste julbord”.

Dessa julbord är förstås en fröjd för alla vegopersoner, men när det handlar om sällskap som inte är inne på det spåret ännu, företag som ska ta med sina anställda på lunch eller middag, så styrs stegen mot många andra restauranger med traditionella julbord. Och det är här vegorätterna behöver få en naturlig plats för att verkligen göra skillnad.

Vegansk sill på Viking lines julbord
Vegansk sill på Viking lines julbord. Foto: Tukka Ervasti/Viking Line

När ska resten vakna?

De som helt sovit sig förbi behovet och önskan om vegoalternativ kan vi bara be en stilla bön för att de ska vakna. Frågan är om de som greenwashar med att marknadsföra sig med att ha gröna julbord men inte har det är så mycket bättre?

Jag tänker då på dem som skryter med gröna julrätter men som vid en närmare titt bara serverar några olika grönsaksalternativ – borde inte grönsaker alltid finnas, för alla? En del har en egen meny bestående av rätter som måste förbokas och inte har något som helst med julen att göra. Några lösryckta maträtter som serveras på tallrik utan julkänsla medan kollegor och vänner hugger in på ett dignande julbord. Känns det kul?

Nej, tack och lov finns det några som försöker bidra till en normalisering av det gröna. Även om deras grundutbud består av animalier är det när vegomaten presenteras som en naturlig del av julbordet det finns möjlighet att känna sig inkluderad. Och det är då det blir möjligt för fler att upptäcka gröna, förhoppningsvis goda, julalternativ.

Ikea och Viking line är ett par exempel på företag som når väldigt många människor och har tagit fasta på detta. De är kanske inte förstahandsvalet för företag men besöks av många privatpersoner och erbjuder julbord av det klassiska slaget kompletterat med både varma och kalla veganska rätter. Att dessa julbord dignar av veganalternativ som på Hermans kan en knappast förvänta sig men som sagt, med stor andel besökare som inte aktivt söker vegoalternativ men erbjuds det på ett naturligt sätt ökar chansen att få fler att lägga mindre animalier på tallriken.

Inlagd majrova
Inlagd majrova. Foto: Koloni

Normalisera det gröna

En aktör som arbetar aktivt med att normalisera gröna alternativ är Radisson Blu Royal Park som tidigare i år lanserade en vegansk brunch. Inför jul har de kompletterat denna med juliga inslag men har även julbord där de har en 100 procent växtbaserad julbuffé eller växtbaserad tallrik. Dessa alternativ efterliknar det traditionella julbordet med vegetariska korvar, Janssons frestelse, vegobullar med mera, så att det ska finnas en riktig julkänsla över det hela.

Det traditionella julbordet, med animalisk kost, kommer även det att ha flera veganska inslag för att det ska ses som en naturlig del av utbudet. Det är detta tankesätt jag önskar fler skulle ha.

Den anrika restaurangen Ulla Winbladh bidrar även de till att synliggöra det veganska genom att ha en rejäl lista av rätter som presenteras på menyn intill det traditionella utbudet. Det är bara för övriga restauranger att följa efter, svårare än så behöver det väl inte vara.

Sirapsstekt kålrot med krispig grönkål
Sirapsstekt kålrot med krispig grönkål. Foto: Tukka Ervasti/Viking Line

Vegansk sjävklarhet

Maten är en viktig väg för att klara av FN:s klimatmål och även ur hälsoperspektiv har vi mycket att vinna på att öka det gröna intaget. När de gröna rätterna får en naturlig och självklar plats i det ”normala” utbudet, det är då vi kommer att kunna nå förändring. Det görs inte av särlösningar där dålig mat, eller god i bästa fall, göms undan i en mörk vrå. Låt oss hoppas att det till nästa jul inte behöver vara så att en ska leta veganskt, utan att menyer, som Ulla Winbladhs, där veganskt är en självklar del av utbudet, är en vanlig syn.