Radar · Nyheter

Två gripna vid högerextrem demonstration

Fredrik Persson/TT | Demonstranter i bråk med polisen då Nordisk ungdom manifesterar på 300-årsdagen av Karl XII:s dödsdag, i en marsch från Humlegården till Kungsträdgården.

Bråk bröt ut när motdemonstranter dök upp vid högerextrema Nordisk ungdoms manifestation i Stockholm på fredagskvällen. Bland annat kastade grupperna knallskott mot varandra.

– Två personer är gripna. Det var en konfrontation mellan två grupperingar som pågick i några minuter, säger Mats Eriksson, polisens presstalesperson.

De båda gripna är i 20-årsåldern. En är misstänkt för förgripelse mot tjänsteman, och en för försök till våld mot tjänsteman samt brott mot knivlagen.

Tre poliser skadades lindrigt när kravallpolis försökte stoppa bråket – två utsattes för någon sorts sprej och en fick lindriga bullerskador. De togs om hand på plats och kunde sedan fortsätta arbetet.

Manifestationen skedde på 300-årsdagen av kung Karl XII:s frånfälle. Nordisk ungdom hade tillstånd att demonstrera mellan klockan 19 och 22. De tågade från Humlegården till Kungsträdgården för att där hylla kungen.

– De har genomfört sina tal och sin manifestation där. Nu är det avslutat, säger Mats Eriksson vid 20.30-tiden.

Eftersom motdemonstrationen saknade tillstånd har polisen även skrivit en anmälan om brott mot ordningslagen.