Radar · Nyheter

Ödesvecka för regeringsförsök – C kan avgöra

Peter Wallberg/TT | Eskil Erlandsson (C) anländer till Centerns möte i riksdagens lokaler.

Samtalen mellan Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna kan vara i ett avgörande skede. Mycket uppges hänga på Centerpartiet. Ett besked om det bär vidare mot en ny regering, eller brister, kan komma under tisdagen.

Centerns partistyrelse och riksdagsgrupp satt i möten på måndagen och finansminister Magdalena Andersson ställde in sin resa till EU-möten i Bryssel, med hänvisning till regeringsbildningen.

I helgen har S och Stefan Löfven haft tillfälle att reagera på förra veckans kravlistor från C och L.

Framför allt C måste nu ta ett beslut om man ska fortsätta. Liberalerna har välkomnat att talmannen Andreas Norlén har gett Löfven mer tid, med en första respit till den 5 december.

Det brådskar om Sverige ska få en regering i närtid, budgetomröstning och storhelger väntar runt hörnet. Finns ingen lösning i nästa vecka och Löfven röstas ned igen, kan jul och nyårshelgerna sätta stopp för ytterligare försök till januari.

Enligt uppgift till TT från flera håll bedöms en stor del av avgörandet ligga i Centerpartiets händer.

När partiets riksdagsledamöter anlände till sitt möte på måndagseftermiddagen ville de inte ge några kommentarer alls till TT. En initierad källa säger till TT att man under tisdagen bör veta om partierna anser att det är värt att gå vidare.

Det avgör också om det blir någon pressträff med Löfven och talman Andreas Norlén på onsdag, den 5 december. Där aviserar Norlén i så fall dag för en omröstning om Löfven. Talmannen kan dock ge Löfven ytterligare några dagar att få ihop ett regeringsunderlag.

Centerledaren Annie Lööf verkar ha mildrat den hårda ton hon hade när hon förra veckan lanserade en kravlista till Stefan Löfven, och pratar nu om ”angelägna reformer” i inlägg på sociala medier.

I förra veckan talade Lööf om att Löfven måste godta hennes krav, mer eller mindre utan förhandling.

– Vi hoppas att detta ska innebära att Stefan Löfven inser att för att han ska ha en viss chans för att bli statsminister så kommer han att få driva centerpartistisk och borgerlig politik, sade Lööf.

C-listan innehöll sänkta skatter på jobb och företag, att liberalisera bostads- och arbetsmarknaden, att säkra valfriheten i välfärden och ”frihets- och äganderättsreformer på landsbygden”. Det kan, enligt henne, handla om kraftigt sänkta marginalskatter, reformerade turordningsregler, en liberalare arbetsrätt och friare hyressättning.

Liberalernas ledning har mandat att inleda förhandlingar med Löfven. L måste dock kalla in sitt partiråd för att klubba om L ska rösta ja eller lägga ned rösterna i en riksdagsomröstning om Löfven.

Löfven ska, som det ser ut nu, avrapportera till talmannen tidigast onsdag morgon. Därefter kan Norlén föreslå Löfven som statsminister. Omröstningen måste hållas inom fyra kalenderdagar.

Ska Liberalernas partiråd hinna ta ställning till om man ska släppa fram Löfven, sker det sannolikt först till helgen. Enligt uppgifter till TT utgår man från Liberalerna att talmannen inte föreslår Löfven förrän på måndag i nästa vecka.

Problemet med det är att det då blir svårt för kammaren att hinna med omröstningen före budgetbeslutet som justeras redan på måndagen den 10 december och beslutas onsdagen den 12 december.

Processen

Talmannen aviserade den 23 november att han avsåg att den 3 december föreslå Stefan Löfven (S) som statsminister.
Häromdagen fick Löfven ytterligare några dagar av talmanen att presentera ett regeringsunderlag.
Tidigast onsdagen den 5 december klockan 9.00 planerar talmannen att lägga fram förslag till statsminister för riksdagen.
Från det att talmannen fastslår datum för omröstningen, till den hålls, får det gå högst fyra kalenderdagar.
Om talmannen ger Löfven ytterligare tid kan omröstningen komma att hållas samma dag som omröstningen om nästa års budget, där det finns en möjlighet att Moderaternas budgetförslag kan slå ut övergångsregeringens.
TT