Radar · Nyheter

Kulturhuset Stadsteatern tar plats i staden

Arkitekten Peter Celsings ambition var att kulturella aktiviteter skulle synas genom glasväggen.

Den 1 december var det flyttkalas på Kulturhuset Stadsteatern. Med start i januari 2019 ska byggnaden renoveras och huset stå klart hösten 2020. Kulturhuset Stadsteaterns ser det som positivt att flytta ut i staden men i Årsta är föreningar, som tvingats lämna plats åt Stadsteatern, missnöjda.

Kulturhuset Stadsteatern, som är en del av Stockholms stad, är en plats för föreställningar, utställningar, samtal och evenemang. Vid årsskiftet inleds en renovering av tekniska installationer för el, VVS, värme, kyla och ventilation. Sedan arkitekten Peter Celsings karaktäristiska skapelse byggdes på Sergels torg för snart 50 år sedan har inga större fastighetsrenoveringar utförts.

Flyttfesten den 1 december inleddes klockan 15 och avslutades före midnatt med bland annat tangomusik, karibiska rytmer och hiphop-battle. Under lördagseftermiddagen var det även en rad aktiviteter för de yngre, däribland byggworkshop med Zirkus Lokomotiv, baby Rave och tyst disco.  I det senare fick de som dansade lyssna på sin favoritmusik via trådlösa hörlurar.

August Strindbergs Leka med elden skildrar diverse erotiska förvecklingar på en badort
August Strindbergs Leka med elden skildrar diverse erotiska förvecklingar på en badort.

Därutöver bjöd dagen till exempel på Teater kärlek, där Kulturhuset Stadsteaterns skådespelare under tre och en halv timme levererade ett antal kärleksscener ur teaterhistorien, i biljetthallen. Med var bland annat den kända balkongscenen från William Shakespeares drama Romeo och Julia samt en kärleksscen ur August Strindbergs drama Leka med elden.

Dessutom sjöng Oskar Roslund, skådespelare och sångare, en sång ur musikalen Shakespeare in love, som efter nyår ska spelas på Dansens hus.

Konferencier var artisten Robert Fux som – som iklädd plattanmönstrade byxor – presenterade en rad skådespelare, musiker, teatersminkörer – och spexade.

– Vi firar också en fortsättning av Kulturhuset Stadsteaterns verksamhet på andra ställen i Stockholm när nu byggnaden behöver stängas och renoveras under ett och ett halvt år, säger han och fortsätter: Och när vi är tillbaka 2020 kommer toaletterna att fungera.

Under Fontänen, en liten rund byggnad på Sergels torg, ska bli minikulturhus och biljettcentrum. Där ska även bedrivas verksamhet i form av Soppteater, debatter och konserter. Studion förvandlas till galleri och Rum för Barn och Tio Tretton flyttar in i kulturhusets bottenvåning. Återstående verksamheter ska flytta ut till en rad olika platser i Stockholms stad.

Robert Fux, skådespelare och artist, bar dagen till ära plattanmönstrade skinnbyxor
Robert Fux, skådespelare och artist, bar dagen till ära plattanmönstrade skinnbyxor.

Stadsteatern kommer att flytta in i Årsta Folkets hus som under 2019 blir Stadsteaterns nav för teater- och scenkonst. Dock innebar det också att föreningar som hyrde lokaler i Årsta teater behövde flytta ut. Beslutet rörde ett tiotal hyresgäster som bland annat var verksamma inom dans för barn samt vuxna, i amatörteater och körer.

– Vi vet att det finns ett missnöje, men vi har erbjudit alla som hyr teatern och loftet i dag tider i biografhuset nästa år, men lokalerna där passar inte alla. Till exempel körer som tycker att det är för dålig akustik, då har de tackat nej, säger Figen Solmaz, verksamhetschef på Årsta Folkets Hus, till Stockholmdirekt den 22 november.

Årsta Folkets Hus, med en teater som invigdes 1951, sa ja till Stadsteatern av flera skäl, uppgav Figen Solmaz. Ett skäl var att utbudet på Årsta teaters scen ökar, vilket har efterfrågats. Ett annat var att Stadsteatern ska lägga medel på att rusta upp lokalerna, vilket gynnar nuvarande och framtida hyresgäster.

Flytten för de övriga verksamheterna går till Bio Mauritz, Centrum för fotografi, Dansens hus, Folkoperan, Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen samt i Vällingby, Nationalmuseum, SKH (Stockholms konstnärliga högskola), St Paul, Södra Teatern och Teater Giljotin och Östberga Kulturhus.

Kulturhuset Stadsteaterns verksamheter 2019-2020

Kvar blir:
Under Fontänen vid Sergels torg
Under Fontänen blir det centrala navet med både med biljettkassa och informationsdisk, men även med verksamhet i form av Soppteater, debatter och samtal, konserter med mera. 
Hit flyttar också Kulturbiblioteket, Serieteket och Lava. 
Under Fontänen öppnar den 7 januari.
Studion vid Sergels torg
Lokalen vid Sergels torg förvandlas under flytten till galleri och utställningslokal för ett flertal konstutställningar.
Plattanrummet vid Sergels torg
Rum för Barn och TioTretton flyttar in i Plattanrummet på bottenvåningen i Kulturhuset. Rum för Barn förändras under 2019, Lånelabyrinten, ett bokäventyr i snitslad bana där barn och föräldrar kan botanisera efter barnböcker för hemlån, öppnar den 7 januari – det gör även TioTretton.
De flyttar:
Bio Mauritz i Filmhuset
I Filmhuset på Gärdet kommer Klarabiografens Metropolitanföreställningar att livesändas i ett samarbete med Filminstitutet.
Centrum för fotografi
I ett samarbete med CFF på Tjärhovsgatan 44 i kulturhuset Kapsylen kommer Konst/Design/Mode att presentera fotoutställningar.
Dansens hus
På platsen vid Norra Bantoget – där Stockholms stadsteater en gång föddes 1960 – kommer Shakespeare in Love ha nypremiär på Stora scenen den 13 april.
Folkoperan
Tillsammans med Folkoperan på Södermalm blir det flera unika samproduktioner under 2019. Den 6 april är det premiär på Haydns körverk Skapelsen och hösten 2019 sätts Tolvskillingsoperan upp med premiär 11 september. I ensemblen till Tolvskillingsoperan ses både operasångare, skådespelare och burleskartister – och en riktig operaorkester.
Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen
Marionetteatern flyttar in i Kulturhuset Stadsteatern Skärholmens befintliga verksamhet.
Kulturhuset Stadsteatern Vällingby
Kretsteatern flyttar in i Kulturhuset Stadsteatern Vällingbys befintliga verksamhet och utökar sina spelplatser till bland annat Husby, Husby Gård, Rinkeby, Tensta, Akalla, Kista, Bromma, Hässelby, Hässelby Gård, Farsta, Skarpnäck och Bagarmossen.
Nationalmuseum
I det nyrenoverade museet på Blasieholmen kommer intendent Margareta Gynning och skådespelarna Ann Petrén och Robert Fux att med utgångspunkt från verk ur Nationalmuseums samlingar utforska porträtt och kroppsspråk tillsammans med museibesökarna i ett verk kallat Transformationer. Öppnar i april.
SKH
Kulturhuset Stadsteatern och SKH kommer under flytten att ha ett förstärkt samarbete kring scenkonst.
St Paul
I St Paul, Stockholms Stadsmissions mötesplats vid Mariatorget, kommer det att bli scenkonst och annan verksamhet.
Södra Teatern
På Södermalm spelas Märta Tikkanens klassiker Män kan inte våldtas i Lo Kauppis tappning. Urpremiär 2 februari.
Teater Giljotin
Teater Giljotin i Vasastan blir motsvarande Lilla scen. Under våren är det hela fyra premiärer: Jungfruleken 25 januari, Barnen 22 februari, Tiggarna 22 mars, samt Backstage 12 april.
Årsta Folkets Hus teater
Den K-märkta teatern, bara 10 minuter från Stockholms city, blir ett Kulturhuset Stadsteatern i miniatyr. Teatern i Årsta invigs med nypremiär av Bang 24 januari och följs upp av Skandinavienpremiären av Elena Ferrantes Min fantastiska väninna 1 mars. Dessutom blir det konserter för barn, författarsamtal etcetera.
Östberga Kulturhus
I Östberga kulturhus kommer Kulturhuset Stadsteaterns bibliotek att bedriva läsfrämjande och pedagogiska verksamhet i samarbete med Stockholms stadsbibliotek.
KÄLLA: Kulturhuset Stadsteatern